Monday, April 18, 2011

Ευκαιρία για αποτοξίνωση

Τι να τρως στη νηστεία για να μην πάρεις γραμμάριο....


Η νηστεία εκτός από την πνευματική της σημασία έχει συνδεθεί και με μια μορφή αποτοξίνωσης του οργανισμού, αφού απαρνιόμαστε για λίγο τις ζωικές τροφές και ουσιαστικά ξαναγνωρίζουμε την πραγματική μεσογειακή διατροφή. Όμως αυτό δεν παύει να κρύβει κινδύνους, αφού πολλές επιλογές που σου δίνονται αυτό το διάστημα μπορούν να αποτελούν κάλλιστα θερμιδικές βόμβες.

Ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk) σε βάζει λοιπόν στον… σωστό δρόμο και σου δείχνει πως μπορείς να "εκμεταλλευτείς" αυτή την περίοδο της νηστείας, με τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό σου και διατηρούν σταθερό τον δείκτη της ζυγαριάς σου.

«Κατά τη διάρκεια της νηστείας πολλές φορές νοιώθουμε περιορισμένοι σε διατροφικές επιλογές, πράγμα που εκπυρσοκροτεί την πείνα μας η οποία συνήθως συνδυάζεται με αυξημένη κατανάλωση λευκών προϊόντων όπως λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά κ.α. Εδώ όμως καλό είναι να θυμάσαι ότι η περίσσεια απλών υδατανθράκων θα μετατραπεί γρήγορα στο σώμα σου σε τριγλυκερίδια και κατ’ επέκταση σε σωματικό λίπος, κάτι που δεν το θέλεις. Αντιθέτως, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή ευκαιρία για να εμπλουτίσεις την καθημερινή διατροφή σου με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ταυτόχρονα να "καθαρίσεις" τον οργανισμό σου από τη ζωικής προέλευσης τροφή. Ολικής αλέσεως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια και θαλασσινά θα πρέπει να αποτελούν τις βασικές πηγές τροφής κατά την διάρκεια στης νηστείας» εξηγεί ο Γιώργος Λάντις.

Ποιες τροφές να βάλεις στο πιάτο σου την περίοδο της νηστείας

Φυτικές ίνες για κορεσμό
Ας ξεκινήσουμε από τα ολικής αλέσεως πολύσπορα δημητριακά όπως ψωμί, κριτσίνια, ρύζι και ζυμαρικά. Αποτελούν πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, συμπλέγματος βιταμίνης Β, σιδήρου από το εμπλουτισμένο σε σίδηρο ολικής αλέσεως αλεύρι & φυσικά σύνθετων υδατανθράκων. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού & οι υδατάνθρακες που περιέχουν απελευθερώνονται αργά στο αίμα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται καλή ρύθμιση σακχάρου και να νοιώθεις γεμάτη ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ολικής αλέσεως δημητριακά διατηρούν την σωστή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος γενικότερα.

Όσπρια για πρωτείνη
Τα όσπρια (φακές, φάβα, ρεβίθια, φασόλια) αποτελούν μία από τις βασικές πηγές πρωτεΐνης κατά την διάρκεια της νηστείας. Πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και φυσικά οι φακές μια πολύ καλή πηγή σιδήρου. Να συμπληρώσουμε ότι τα όσπρια συμβάλλουν στην ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ασπίδας του οργανισμού μιας και μας παρέχουν μια ποσότητα φυτικών αντιοξειδωτικών ουσιών γνωστά ως ανθοκυάνες οι οποίες συναντώνται και στα σταφύλια.

Θαλασσινά για το νευρικό σύστημα
Ας δούμε τα θαλασσινά όπως γαρίδες, καλαμάρια, όστρακα. Να σταθούμε λίγο στις γαρίδες οι οποίες εκτός από το ότι είναι πολύ γευστικές αποτελούν μία άριστη πηγή πρωτεΐνης. Επίσης αποτελούν πολύ καλή πηγή σεληνίου και Ω-3 τα οποία είναι συνυφασμένα με καρδιοπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος οι γαρίδες κατά την διάρκεια της νηστείας μας εξασφαλίζουν μια πηγή βιταμίνης Β12 η οποία βρίσκεται σε αφθονία κυρίως στα ζωικά προϊόντα και συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος.

Φρούτα & Λαχανικά: πηγές βιταμινών
Τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να βρίσκονται σε αφθονία στο τραπέζι σου κατά την διάρκεια της νηστείας. Τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεμένα όπως αρακάς, φασολάκια, αγκινάρες και γεμιστά. Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν ιδανικά snack (φρέσκα ή αποξηραμένα) σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και τα δύο αποτελούν πολύ καλές πηγές βιταμίνης C, Ε, β-καροτένιου, προβιταμίνης Α, λυκοπένιου και φυτικών ινών. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι βασικοί φορείς των φυτικών αντιοξειδωτικών χημικών ουσιών γνωστών ως φλαβονοειδή στα οποία και οφείλονται κατά κύριο λόγο οι αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητές τους.

Ύπαγε οπίσω μου... πειρασμέ!
Ορισμένα από τα νηστίσημα τρόφιμα, όπως ο ταραμάς και ο χαλβάς, μπορεί να κάνουν πιο ενδιαφέρον το πιάτο σου, όμως αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Συγκεκριμένα, ο ταραμάς αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου και καλίου ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιος σε νάτριο (αλάτι) καλό λοιπόν είναι να καταναλώνεται με μέτρο. Το ίδιο και ο χαλβάς: αποτελεί μια θρεπτική τροφή πλούσια σε βιταμίνες Ε και Β καθώς και μα καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης αλλά φανταστείτε ότι 100gr χαλβά περιέχουν περίπου 400kcal (!) πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είσαι προσεχτική στην ποσότητα που θα καταναλώσεις.
 

stylista.gr






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...