Μια φέτα τσουρέκι με πραλίνα φουντουκιού σε καλεί από το τραπέζι της κουζίνας. Ένα αφράτο κουλουράκι σε σχήμα πλεξούδας περιμένει να κάνει "μακροβούτι" στο ζεστό καφέ σου. Εσύ θα κάνεις πως δεν τα ακούς;
Γιατί από την μία πρέπει να τα απαρνηθείς για μερικές ημέρες -μέχρι να τελειώσει η νηστεία- και πάνω από όλα... παλεύεις με τα θέλω σου, για να αποφύγεις τις πολλές θερμίδες που κρύβουν οι πασχαλινοί πειρασμοί.
Αρκεί να φερθείς έξυπνα και θα περάσεις τις πιο γλυκές γιορτές χωρίς υπερβολές. Βρήκαμε εναλλακτικές Light εκδοχές για όλα τα πασχαλινά γλυκά. Και για όσες δεν θέλουν "εκπτώσεις" στις θερμίδες, βρήκαμε το πλάνο που θα σε κρατήσει σε "γλυκιά" φόρμα επιμένωντας στις παραδοσιακές συνταγές...
ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Το παραδοσιακό τσουρεκάκι είναι αφράτο, νόστιμο, μυρωδάτo και... γεμάτο θερμίδες. "Τα 100 γραμμάρια τσουρεκιού δίνουν περίπου 386 θερμίδες, 12γρ λίπους και 101mg χοληστερόλης" επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.
Βέβαια το γαλατάκι και τα αυγά θα σου δώσουν πολλές και ευεργετικές βιταμίνες, όπως Β1, Β2, Α, D και E αλλά και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από την αναιμία! Επίσης το μαχλέπι που περιλαμβάνει είναι ιδιαίτερα χωνευτικό. Δες εδώ την συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου που ετοιμάζει και η Τατιάνα Στεφανίδου.
02 Κατέβασε από τη φωτιά, ρίξε ένα-ένα τα αυγά και ανακάτεψε καλά
03Σε άλλο σκεύος διάλυσε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και πρόσθεσέ τη στο μείγμα με το βούτυρο και το γάλα
04Στο τέλος πρόσθεσε το αλεύρι και ζύμωσε πολύ καλά έτσι ώστε να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σου
05Αν χρειαστεί πρόσθεσε ελάχιστο αλεύρι, φτιάξε μια μπάλα και χάραξε επάνω σε σταυρό. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες, να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός
06Ξαναζύμωσε ελαφρώς με το χέρι και χώρισε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού κάνε μπαστουνάκια που θα πλέξεις μεταξύ τους σε πλεξούδα
07Βάλε το τσουρέκι σου σε λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου και άφησε πάλι σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον να διπλασιαστεί
08 Ανακάτεψε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο άλειψε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού
09 Πασπάλισε με αμύγδαλο φιλέ και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα
Αν τα δοκιμάσετε εύχομαι καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!
Ligth Version: Αν πάλι οι θερμίδες που διάβασες παραπάνω σε έκαναν να τρομάξεις, τότε δες παρακάτω το νόστιμο light τσουρεκάκι. Είναι λίγο πιο άγλυκο, αλλά το ίδιο αφράτο και μαλακό και δεν έχει παρά 120 θερμίδες.
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Από μικρή λάτρευες περισσότερο τη διαδικασία, παρά το αποτέλεσμα. Όχι βέβαια πως δεν αδημονείς να δοκιμάσεις τα πασχαλινά κουλουράκια σου. Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου εξηγεί πως τα κουλουράκια συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα 100 γραμμάρια κουλούρια δίνουν περίπου 374 θερμίδες, 8γρ λίπους και 99mg χοληστερόλης.
Light Version: Επειδή όμως 374 θερμίδες είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα, σκέφτεσαι μήπως τα κουλουράκια σου φέτος είναι διαίτης. Για δες την παρακάτω συνταγή με μόλις 90 θερμίδες;
Για να μην περιμένεις μέχρι το Μεγάλο Σάββατο
Μεγάλη Πέμπτη και έχεις κάνει την κουζίνα σου εργαστήριο. Δεν είναι κρίμα να ετοιμάσεις τσουρέκια, κουλουράκια και πασχαλινά αυγά και να μην μπορείς να δοκιμάσεις τίποτα; Κράτησε λίγο αλεύρι και μαγιά, πάρε ελαιόλαδο και φτιάξε λαχταριστά νηστίσιμα κουλουράκια. Για να έχεις τη λιχουδιά σου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
Tips για να παραμείνεις πιστή στην παράδοση
Αν δεν θέλεις χαλάσεις την παράδοση και θέλεις να κάνεις τα πασχαλινά σου γλυκά όπως ακριβώς η μαμά, τότε απλά θα πρέπει να βάλεις αυστηρό πρόγραμμα. Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου συστήνει: "Καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα στερηθούμε τίποτα από αυτά και ταυτόχρονα δε θα καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα"!
tlife.gr
Γιατί από την μία πρέπει να τα απαρνηθείς για μερικές ημέρες -μέχρι να τελειώσει η νηστεία- και πάνω από όλα... παλεύεις με τα θέλω σου, για να αποφύγεις τις πολλές θερμίδες που κρύβουν οι πασχαλινοί πειρασμοί.
Αρκεί να φερθείς έξυπνα και θα περάσεις τις πιο γλυκές γιορτές χωρίς υπερβολές. Βρήκαμε εναλλακτικές Light εκδοχές για όλα τα πασχαλινά γλυκά. Και για όσες δεν θέλουν "εκπτώσεις" στις θερμίδες, βρήκαμε το πλάνο που θα σε κρατήσει σε "γλυκιά" φόρμα επιμένωντας στις παραδοσιακές συνταγές...
ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Το παραδοσιακό τσουρεκάκι είναι αφράτο, νόστιμο, μυρωδάτo και... γεμάτο θερμίδες. "Τα 100 γραμμάρια τσουρεκιού δίνουν περίπου 386 θερμίδες, 12γρ λίπους και 101mg χοληστερόλης" επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου.
Βέβαια το γαλατάκι και τα αυγά θα σου δώσουν πολλές και ευεργετικές βιταμίνες, όπως Β1, Β2, Α, D και E αλλά και μεταλλικά στοιχεία απαραίτητα για την πνευματική διαύγεια, τη λειτουργία της καρδιάς και την πρόληψη από την αναιμία! Επίσης το μαχλέπι που περιλαμβάνει είναι ιδιαίτερα χωνευτικό. Δες εδώ την συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου που ετοιμάζει και η Τατιάνα Στεφανίδου.
Υλικά
- 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
- 35 γρ. βούτυρο αγελάδoς
- 100 γρ. φρέσκο γάλα
- 160 γρ. ζάχαρη άχνη
- 3 αυγά
- 5 γρ. μαχλέπι
- 5 γρ. μαστίχα τριμμένη ή 7 σταγόνες μαστιχέλαιο
- 100 γρ. νερό χλιαρό
- 40 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
- 650 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 αυγό για επικάλυψη
- Aμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Προετοιμασία
01Σε μια κατσαρόλα ζέστανε το βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Πρόσεξε να μην κάψεις το γάλα γιατί θα χαλάσει το μαχλέπι. Η θερμοκρασία δεν πρέπει να ανέβει πάνω από τους 50°C
02 Κατέβασε από τη φωτιά, ρίξε ένα-ένα τα αυγά και ανακάτεψε καλά
03Σε άλλο σκεύος διάλυσε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και πρόσθεσέ τη στο μείγμα με το βούτυρο και το γάλα
04Στο τέλος πρόσθεσε το αλεύρι και ζύμωσε πολύ καλά έτσι ώστε να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια σου
05Αν χρειαστεί πρόσθεσε ελάχιστο αλεύρι, φτιάξε μια μπάλα και χάραξε επάνω σε σταυρό. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες, να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός
06Ξαναζύμωσε ελαφρώς με το χέρι και χώρισε σε 3 ίσα μέρη. Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού κάνε μπαστουνάκια που θα πλέξεις μεταξύ τους σε πλεξούδα
07Βάλε το τσουρέκι σου σε λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου και άφησε πάλι σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον να διπλασιαστεί
08 Ανακάτεψε το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο άλειψε με προσοχή την επιφάνεια του τσουρεκιού
09 Πασπάλισε με αμύγδαλο φιλέ και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα
Tip
Ένα καλό μέρος για να ξεκουραστεί καλά το τσουρέκι σου πριν το ψήσιμο είναι ο προθάλαμος της κουζίνας. Μπορείς επίσης να το βάλεις και στο φούρνο, στον αέρα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία!Αν τα δοκιμάσετε εύχομαι καλή επιτυχία και Καλές Γιορτές!
Ligth Version: Αν πάλι οι θερμίδες που διάβασες παραπάνω σε έκαναν να τρομάξεις, τότε δες παρακάτω το νόστιμο light τσουρεκάκι. Είναι λίγο πιο άγλυκο, αλλά το ίδιο αφράτο και μαλακό και δεν έχει παρά 120 θερμίδες.
Από μικρή λάτρευες περισσότερο τη διαδικασία, παρά το αποτέλεσμα. Όχι βέβαια πως δεν αδημονείς να δοκιμάσεις τα πασχαλινά κουλουράκια σου. Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου εξηγεί πως τα κουλουράκια συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, στην ενίσχυση της μνήμης και της πνευματικής διαύγειας, λόγω της περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα 100 γραμμάρια κουλούρια δίνουν περίπου 374 θερμίδες, 8γρ λίπους και 99mg χοληστερόλης.
Light Version: Επειδή όμως 374 θερμίδες είναι ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα, σκέφτεσαι μήπως τα κουλουράκια σου φέτος είναι διαίτης. Για δες την παρακάτω συνταγή με μόλις 90 θερμίδες;
Μεγάλη Πέμπτη και έχεις κάνει την κουζίνα σου εργαστήριο. Δεν είναι κρίμα να ετοιμάσεις τσουρέκια, κουλουράκια και πασχαλινά αυγά και να μην μπορείς να δοκιμάσεις τίποτα; Κράτησε λίγο αλεύρι και μαγιά, πάρε ελαιόλαδο και φτιάξε λαχταριστά νηστίσιμα κουλουράκια. Για να έχεις τη λιχουδιά σου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.
Tips για να παραμείνεις πιστή στην παράδοση
Αν δεν θέλεις χαλάσεις την παράδοση και θέλεις να κάνεις τα πασχαλινά σου γλυκά όπως ακριβώς η μαμά, τότε απλά θα πρέπει να βάλεις αυστηρό πρόγραμμα. Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου συστήνει: "Καλό είναι να καταναλώνουμε 1 φέτα τσουρέκι ή 1 κουλουράκι το πρωί με 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα στερηθούμε τίποτα από αυτά και ταυτόχρονα δε θα καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα"!
tlife.gr
No comments:
Post a Comment