Tuesday, July 26, 2011

10 fitness μυστικά που αδυνατίζουν και θα τα χρειαστείς στις διακοπές σου!

Κακά τα ψέματα. Όλες σου οι προσπάθειες είχαν στόχο και τις διακοπές. Γυμναστική, προσοχή στη διατροφή... Και τώρα ήρθε ο καιρός να δρέψεις τους καρπούς των κόπων σου. Διακοπές, παραλία, cocktail, φαγητό έξω... Όμως!


"Μην αφήσουμε όλους τους κόπους του χειμώνα να γίνουν περιττά κιλά και πόντοι στις 'επιρρεπείς' γυναικείες περιοχές" τονίζει η personal trainer Έφη Αναγνωστοπούλου. Θα μου πεις και με το δίκιο σου, θέλεις να χαλαρώσεις και όχι να ιδρώσεις και στο νησί. Η Έφη Αναγνωστοπούλου σου δίνει δέκα απλές συμβουλές για να διατηρήσεις τη γραμμή σου και να διασκεδάσεις παράλληλα:

1. Βουτιά... στο τέλειο σώμα!
Η θάλασσα σου λείπει όλο το χρόνο και δεν χάνεις στιγμή από τη δροσιά της στις διακοπές. Μην μένεις στο απλό "πλατσούρισμα"! Δοκίμασε να βγεις στα ανοιχτά και να κολυμπήσεις. Ιδανικά θα ήταν ωραίο να κολυμπάς 30 λεπτά καθημερινά ή 3 φορές την εβδομάδα. Το κολύμπι άλλωστε κάνει τέλειο σώμα!

Μην ξεχνάς: Η κολύμβηση είναι το καλύτερο είδος συνολικής άσκησης. Η σωστή εφαρμογή της έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην αναπνοή, την ευθυγράμμιση και τη βελτίωση της ψυχολογίας. Γυμνάζει όλους τους οι μύες του σώματος, την πλάτη, τον θώρακα, τους ώμους τους βραχίονες και τους γλουτούς.
Τα είδη κολύμβησης είναι τέσσερα:

Ελεύθερο
: το πιο γρήγορο από πλευράς ταχύτητας στιλ κολύμβησης. Tο σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση παράλληλη προς το βυθό. Στηρίζεται στην κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ ο κορμός στρίβει ελαφρώς. Tο κεφάλι στην αγωνιστική του μορφή είναι μέσα στο νερό, στρίβοντας ανά τακτά διαστήματα πλάγια, για να επιτρέψει την εισπνοή με το στόμα. Στην απλή μορφή του ελεύθερου το κεφάλι μπορεί να μείνει έξω από το νερό, ώστε να παίρνεις φυσιολογικές αναπνοές.

Ύπτιο: το δεύτερο σε ταχύτητα στιλ, μετά το ελεύθερο, όπου το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση. Στηρίζεται στην
εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών (αντίθετη κίνηση από το ελεύθερο) και των ποδιών. Tο πλεονέκτημά του είναι ότι έχεις το κεφάλι συνεχώς έξω από το νερό, πράγμα που βοηθάει πολύ στην αναπνοή (ιδιαίτερα τους αρχάριους).

Πρόσθιο: το πιο φυσικό στιλ κολύμβησης, διότι η θέση του σώματος είναι η πιο βολική μέσα στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου: ταυτόχρονη κίνηση των χεριών και των ποδιών. Στην αγωνιστική μορφή το κεφάλι μπαινοβγαίνει στο νερό, ενώ στην πιο απλή μπορεί να μένει συνέχεια έξω, διευκολύνοντας την αναπνοή.

Πεταλούδα: το πιο δύσκολο από άποψη τεχνικής στιλ κολύμβησης και παράλληλα το πιο θεαματικό. Ιδιαίτερα πολύπλοκος είναι ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών και τινάγματος των ποδιών με το «σπάσιμο» της μέσης. Συμβάλλει στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από κάθε άλλο στιλ, παρότι είναι πιο αργό σε χρόνους.

Όποιο στιλ και να επλέξεις η Γωγώ Φυντικάκη σου εξηγεί τα σημεία του σώματος που θα γυμνάσεις και πώς θα το κάνεις σωστά.

Ενεργοποιούνται σχεδόν όλοι οι μύες του σώματος, ενώ ειδικά στην αγωνιστική τους εκτέλεση συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εκγύμναση των μυών της πλάτης (πλατύς ραχιαίος), του θώρακα (θωρακικός), του ώμου (δελτοειδής), του βραχίονα (τρικέφαλος) και των γοφών (γλουτιαίοι), με διαφοροποιήσεις στην έμφαση της εκγύμνασης ανάλογα με το στιλ κολύμβησης.

Πόση ώρα χρειάζεται;

Από τα 10 συνεχόμενα λεπτά κολύμβησης και μετά τα ωφέλη είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Στόχευσε αρχικά στα δέκα συνεχόμενα λεπτά (πίστεψέ με δεν είναι όσο έυκολο πιθανόν να ακούγεται) και αύξησε σταδιακά το χρόνο, στοχεύοντας στα 30 λεπτά. Με μισή ώρα κολύμπι μπορείς να κάψει μέχρι και 250 θερμίδες.


ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ;

Εντάξει μπορεί να χαζεύεις του κοιλιακούς του Φέλπς (Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση), αλλά δεν θα έλεγες πως είσαι και φανατικός του σπορ. Η αντίσταση όμως του νερού, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις άλλες απλές ασκήσεις και να γυμνάσεις όλα τα σημεία του σώματος:

- Παλαμάκια στο νερό:
Φρόντισε το νερό να καλύπτει και τους ώμους. Άπλωσε τα χέρια μπροστά και δοκίμασε να "χειροκροτήσεις" μέσα στο νερό. Κάνε γρήγορες κινήσεις, αναταράζοντας τα νερά. Σκέψου πως είσαι και πάλι παιδί και θες να σηκώσεις όσο περισσότερο νερό μπροείς. Με την άσκηση αυτή γυμνάζεις το στήθος, τους ώμους και το πάνω μέρος της πλάτης.

- Σπρώξε το νερό:
Κάνε βαθύ κάθισμα στο νερό (τι πιο εύκολο, αφού το νερό θα σε στηρίζει) και φέρε τα χέρια μπροστά με την παλάμη κάθετα στην επιφάνεια και τα δάχτυλα έξω από το νερό (σαν να σπρώχνεις έναν τοίχο). Δοκίμασε να τεντώσεις τα χέρια σου, "σπρώχνοντας" το νερό. Μια ακόμη άσκηση για να γυμνάσεις το πάνω μέρος του σώματος, τους ώμους, την πλάτη και το στήθος.

- Τρέξιμο μέσα στο νερό:
Η αντίσταση που θα έχει το πόδι μέσα στο νερό, θα φέρει τα διπλά αποτελέσματα από το τρέξιμο στην... ξηρά! Ταυτόχρονα η άνωση του νερού προστατεύει τις αρθρώσεις σου από τους κραδασμούς. Πολύ καλή αερόβια γυμναστική, γυμνάζει τα πόδια και τονώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
2. Κάνε τις ασκήσεις σου... παιχνίδι
Μην μένεις ακίνητη στο νερό. Πήγαινε εκεί που δεν πατάς για να πιάσεις κουβέντα με τη φίλη, ενώ παράλληλα κουνάς ποδαράκια. Ή...

"Κάνε απλές μικρές κινήσεις με τα πόδια και τα χέρια. Για παράδειγμα με την επιφάνεια του νερού μέχρι το λαιμό, κάνε μικρά αλματάκια ανοιγοκλείνοντας τα πόδια και τα χέρια τεντωμένα. Η αντίσταση του νερού θα σε δυναμώσει και θα διατηρήσει τη σιλουέτα σου" εξηγεί η personal trainer Έφη Αναγνωστοπούλου.

Check It Out: Αν θέλεις ένα πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με ασκήσεις εκεί που σκάει το κύμα, κάνε κλικ εδώ και δες πως μπορείς να γυμναστείς σύμφωνα με τις συμβουλές της Χριστίνας Πάζιου.

3. Περίπατος στο ηλιοβασίλεμα
Μπορεί ένας ρομαντικός περίπατος να μην σου φέρνει στο μυαλό γυμναστική και σφιχτούς γλουτούς, όμως πρέπει να γνωρίζεις πως το περπάτημα θα σε βοηθήσει να διατηρείσαι σε τέλεια φόρμα. Για να μην αναφερθεί κανείς στην ανεβασμένη διάθεση ενός απογευματινού απολαυστικού περίπατου στο ηλιοβασίλεμα.

Check It Out:
 Αν έχει και ο σύντροφός σου όρεξη και θέλετε να "ανεβάσετε" λίγο ρυθμούς με μισή ωρίτσα χαλαρό τρέξιμο θα χάσεις εως και 300 θερμίδες.
Μισή ώρα χαλαρό τρέξιμο θα κάψει για χάρη σου 300 θερμίδες. Τι λες να βάλεις το σορτσάκι σου;

Είναι ίσως η πιο απλή δραστηριότητα. Δεν δεν απαιτεί εξοπλισμό, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις κάτι εξειδικευμένο και μπορείς να το κάνεις παντού. Και χωρίς να είσαι κλεισμένος μέσα...

-Η σωστή τεχνική είναι πολύ σημαντική προκειμένου να αποκτήσεις αντοχή, αλλά και να αποφύγεις τους τραυματισμούς. Το πάνω μέρος του σώματος πρέπει να είναι χαλαρό, με γερμένους προς τα πίσω ώμους, ενώ τα χέρια θα πρέπει να κρατιούνται ελεύθερα, καλά λυγισμένα στους αγκώνες και χαμηλά χωρίς σφιγμένες τις γροθιές.
-“Για καλύτερα αποτελέσματα σημαντικό είναι να επιλέξεις το κατάλληλο παπούτσι, αλλά και την κατάλληλη επιφάνεια τρεξίματος. Απέφυγε το τσιμέντο” αναφέρει η γυμνάστρια Γωγώ Φυντικάκη που επιμελείται την εξάσκηση της Πέγκυς Ζήνα.

-Η κα. Φυντικάκη συστήνει σε σένα που τώρα αποφάσισες να μπεις στη “δύνη” του fitness, να εναλλάσσεις τρέξιμο με περπάτημα. “Στην πορεία αύξησε το συνολικό χρόνο άσκησης κατά 5 λεπτά κάθε εβδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα”.
Πόση ώρα χρειάζεται;
Μην καταπιέζεις τον εαυτό σου με αυστηρά χρονικά περιθώρια. Εκείνο που έχει σημασία είναι να νιώθεις ευχάριστα και όχι σαν να κάνεις “καταναγκαστικά έργα”. Η Γωγώ Φυντικάκη προτείνει: “Μπορεί να είναι 10 λεπτά αυτός ο χρόνος και αφού επαναλάβεις για τις 2-3 πρώτες μέρες, αύξησε τον χρόνο της άσκησης κατά 5 λεπτά κάθε 3η μέρα. Μέχρι να φτάσουμε συνολικά τα 30 λεπτά” και

Τι να προσέξω για να μην τραυματιστώ;

Το όμορφο τοπίο και η καλή διάθεση μπορεί να σε κάνουν να χάσεις το μέτρο. Πρόσεχε λοιπόν τις υπερβολές. “Είναι προτιμότερο να θέσεις ρεαλιστικότερους στόχους από την αρχή, παρά να υπερβείς τον εαυτό σου” επισημαίνει η γυμνάστρια κα. Φυντικάκη. “Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να φροντίσεις είναι να ξεκινήσεις από εκεί που νιώθεις άνετα. Εαν αυτό είναι μόνο με το περπάτημα, ξεκίνα με αυτό! Την 2η ή 3η μέρα ίσως προσθέσεις μερικούς διασκελισμούς τρεξίματος. Με αυτό τον ρυθμό μέρα με την ημέρα, θα προσαρμόσεις όλα τα συστήματα και τα όργανα του σώματός σου στα καινούρια ερεθίσματα κι έτσι θα αποφευχθούν τυχόν μικροτραυματισμοί”.
φυσικά τις 300 θερμίδες...


4. Απόλαυσε το πρωινό σου
Είναι η πιο δροσερή ώρα της ημέρας, κατά την οποία θα μπορούσες να απολαύσεις το πιο χλιδάτο πρωινό. Ειδικά αν αυτό συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου, τότε δεν υπάρχουν δικαιολογιές. "Καλό πρωινό, μικρά και πολλά γεύματα μέσα στην ημέρα, νερό και πολλά, πολλά φρούτα είναι το μυστικό για ιδανική σιλουέτα" αναφέρει η Έφη Αναγνωστοπούλου.

Check It Out: Αν ακολουθήσεις αυτό το πρωινό θα εφοδιάσεις, αναμφισβήτητα, τον οργανισμό σου με όλα αυτά που χρειάζεται για να νιώθεις ευεξία και ζωντάνια και να έχεις καθαρό μυαλό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δες παρακάτω τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό σου.

Μήπως το πρωινό σου είναι σκέτος καφές και τσιγάρο με τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο χέρι; Όσο πιεστικό και να είναι το πρόγραμμα της ημέρας σου, φρόντισε να βρεις λίγο χρόνο για ένα πλούσιο πρωινό. Είναι ίσως το σημαντικότερα γεύμα της ημέρας. Μην το αμελείς.

Γιατί;
-Έχεις ενέργεια.

-Αν το παραλείψεις πολύ σύντομα θα νιώσεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν. Κι όπως διευκρινίζει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευάγγελος Ζουμπανέας "αυτό που συνήθως ακολουθεί είναι μια ακράτητη υπνηλία, έπειτα από 3-4 ώρες, καθώς και μια αυξανόμενη εξάντληση των πνευματικών και σωματικών σου δυνάμεων με το πέρασμα της ώρας".

-Το υπόλοιπο της ημέρας θα φας λιγότερο. Έχοντας την ενέργεια που χρειάζεται, δεν θα πεινάς στο γραφείο και θα αποφύγεις ευκολότερα όλους τους πειρασμούς του delivery και των ανθυγιεινών σνακ, με ευεργετική επίδραση για τη γραμμή σου.

-Γιατί δεν θα είσαι όλη μέρα νηστική και το βράδυ θα φας λιγότερο.

-Σύμφωνα με τον κ. Ζουμπανέα "αν συνηθίσεις να τρώς ένα καλό πρωινό και μεσημεριανό που θα σε προετοιμάσει ώστε να αποκαταστήσει ο οργανισμός τις φθορές που προκαλούνται στα κύτταρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα είσαι σε μία διαρκή καλή φυσική κατάσταση και πάντοτε στην καλύτερη φόρμα". 

Το σωστό πρωινό

“Το μυστικό δεν βρίσκεται απλά και μόνο στο γεμάτο στομάχι αλλά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνονται” επιμένει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας. Δεν αρκεί να ετοιμάσεις μια φέτα ψωμί με μαρμελάδα. Πρέπει το πρωινό σου να είναι πλούσιο σε  θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα.
 
- Μόλις ξυπνήσεις φρόντισε πριν από όλα να πιεις ένα ποτήρι φυσικό χυμό.
Ο καλύτερος συνδυασμός που σου προτείνουμε είναι από πορτοκάλι, μήλο, καρότο και ακτινίδιο. Έχεις εξασφαλίσει ήδη μια καλή ποσότητα βιταμίνης C (που μας προστατεύει και από το νέφος), βιταμίνης Α, πεπτίνης και αρκετών μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορος και άλλα, σε μικρότερες ποσότητες.

- Στη συνέχεια, περίπου 5 με 10 λεπτά αργότερα, φάε ένα μπολ με δημητριακά, όπως στάρι ή κουάκερ ή μούσλι ή άλλα δημητριακά όπως νιφάδες καλαμποκιού ή σταριού (όχι αυτά που είναι κρυμμένα κάτω από στρώσεις σοκολάτας και ζάχαρης).

- Πρέπει να υπάρχει ακόμα και μία καλή πηγή ασβεστίου όπως ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

-Αν δεν καταναλώσεις κάποια ποσότητα δημητριακών φάε τουλάχιστον δύο λεπτές φέτες ψωμί ολικής άλεσης.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας είναι σίγουρος: “Αν ακολουθήσεις αυτό το πρωινό θα εφοδιάσεις, αναμφισβήτητα, τον οργανισμό σου με όλα αυτά που χρειάζεται για να νιώθεις ευεξία και ζωντάνια και να έχεις καθαρό μυαλό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, θα εξασφαλίσεις από το πρωί τα πρώτα εφόδια και την αποθήκευση δυνάμεων για να μπορέσεις να βγάλεις με άνεση όλες τις εργασίες της ημέρας”.


5. Καλοκαίρι σημαίνει χαλαρωτική siesta!
Ο ύπνος είναι σημαντικός, όσο κι αν δεν θέλεις να χάσεις στιγμή από τις καλοκαιρινές σου εξορμήσεις. Φρόντισε να απολαμβάνεις καλό και χορταστικό ύπνο, τόσο το βράδυ, όσο και για 1 ώρα το μεσημεράκι. Θα δεις πόση ενέργεια θα σου χαρίσει και πόσο πιο ωραία θα αισθανθείς. Κάνει απίστευτο καλό και στην επιδερμίδα σου...

Check It Out: Άραγε γνωρίζεις πόση ώρα ύπνος σου χρειάζεται καθημερινά; Ανακάλυψε παρακάτω πολύτιμες συμβουλές για καλό ύπνο.

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ και νιώθεις εξαντλημένη κατά τη διάρκεια της ημέρας; Σύμφωνα με έρευνες 1 στους 4 ενήλικες υποφέρει από κάποια μορφή αϋπνίας, με τις γυναίκες να έχουν και εδώ τα πρωτεία.
 
Τα αίτια της αϋπνίας μπορεί να είναι πολλά με πιο βασικό το στρες της ημέρας που σε κρατά σε υπερδιέγερση και στριφογυρίζεις στο κρεβάτι για ώρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η ηχορύπανση. Όπως σημειώνεται, η έλλειψη ύπνου εκτός από άμεσες επιπτώσεις στην συγκέντρωση, μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει διανοητικά και καρδιαγγειακά προβλήματα.
 
Τι μπορείς να κάνεις;
 
Μπορείς να ακολουθήσεις μικρές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να πέσεις πιο εύκολα “στην αγκαλιά του Μορφέα”.
 
- Φρόντισε να κοιμάσαι σε συγκεκριμένες ώρες. Αν δεν έχεις σταθερό πρόγραμμα, τότε ο οργανισμός σου “μπερδεύεται” και δυσκολεύεσαι να κλείσεις μάτι. Αντίθετα, αν καταφέρεις να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα, τότε ο εγκέφαλος σου υποσυνείδητα “νυστάζει” την συγκεκριμένη εκείνη ώρα και κοιμάσαι πιο άνετα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για την ώρα που ξυπνάς, η οποία πρέπει επίσης να είναι τακτική.
 
- Ροφήματα για καλό ύπνο. Υπάρχουν πολλά ροφήματα που θα σε βοηθήσουν να έχεις όνειρα γλυκά. Εκτός από ένα ποτήρι χλιαρό γάλα, μπορείς να επιλέξεις τσάι με φρούτα του δάσους ή με γεύση λεμόνι.
 
- Όλα λύνονται με τη συζήτηση. Προσπάθησε να συζητήσεις τα ζητήματα που σε απασχολούν με κάποιον φίλο ή την οικογένειά σου. Η συζήτηση θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις το άγχος και να χαλαρώσεις.
Προσοχή: Δεν χρειάζεται στο στρες της ημέρας να προσθέσεις και το άγχος της αϋπνίας. Θυμήσου πως μια μικρή περίοδος αϋπνίας δεν είναι και τόσο επιβλαβής. Αν αγχωθείς και για αυτό, τότε είναι που δεν θα μπορέσεις να κοιμηθείς.

- Η γυμναστική το καλύτερο ηρεμιστικό. Έρευνες έδειξαν πως η φυσική άσκηση αυξάνει την μελατονίνη στον οργανισμό. Η μελατονίνη ή “ορμόνη του ύπνου” όπως ονομάζεται θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόσεξε, να μην το παρακάνεις! Αν εξαντληθείς και κυρίως τελειώσεις την άσκηση λίγες ώρες πριν πέσεις για ύπνο, ενδέχεται να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.

- Απόφυγε το αλκοόλ. Μπορεί μικρή δόση αλκοόλ να χαλαρώνει το σώμα και να σε βοηθά να κοιμηθείς, αν όμως το παρακάνεις μπορεί να έρθεις σε υπερένταση για αρκετές ώρες μετά.
 
- Διώξε τις σκέψεις. Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι εφικτό. Όταν σε απασχολεί η δουλειά το βράδυ πριν κοιμηθείς, τότε διεγείρεις τον εγκέφαλό σου και δεν μπορείς να χαλαρώσεις ούτε κατά τη διάρκεια του λεγόμενου βαθέος ύπνου. Πάρε χαρτί και μολύβι και σημείωσε τις υποχρεώσεις σου. Έτσι δεν θα έχεις λόγο να ανησυχείς για αυτά πια...





6. Ξέχασε το φαγητό αφού πέσει ο ήλιος
Μπορεί να το γνωρίζεις πως το βραδινό φαγητό είναι πάντα πιο "επιθετικό" απέναντι στην γραμμή σου. Έλα όμως που πάντα στις διακοπές καταλήγεις σε κάποιο εστιατόριο ή σουβλαντζίδικο μετά τις 11 το βράδυ; "Απόφυγε το βραδινό φαγητό ή αντικατάστησέ το με μια δροσερή σαλάτα" συμβουλεύει η Έφη Αναγνωστοπούλου.



7. Πιες στην υγειά σου... όχι εναντίον της!

"Περιόρισε το αλκοόλ, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα" συστήνει η personal trainer Έφη Αναγνωστοπούλου. Σε κάθε περίπτωση προτίμησε μπύρα ή κρασί που και λιγότερες θερμίδες έχουν και σου προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Θέμα συνήθειας είναι.

Check It Out
:Δες παρακάτω για να μάθεις πόσες θερμίδες μπορεί να σου προσφέρει ένα ποτό.

Είσαι ήδη στο νησί! Όλη την ημέρα δεν λες να ξεκολλήσεις από την παραλία. Το βράδυ φοράς το αέρινο φόρεμά σου και είσαι έτοιμη για χορό! Όλα καλά ώς εδώ! Ο χορός και διασκεδαστικός είναι και θερμίδες "καίει"! Τι γίνεται όμως με το αλκόολ;

Ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Μιχάλης Μακρυλλός σου δίνει συμβουλές για να διασκεδάσεις χωρίς να το μετανιώσεις.

ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΧΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ

Ο Μιχάλης Μακρυλλός είναι σαφής: "Το alcohol είναι ιδιαίτερα θερμιδιγόνο, προσφέροντας 7kcal ανά γραμμάριο αιθυλικής αλκοόλης. Όσο πιο βαρύ επομένως είναι ένα ποτό τόσο μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη έχει. Άρα τόσες περισσότερες είναι και οι θερμίδες που παρέχει, προάγοντας άμεσα τη λιπογένεση και αυξάνοντας το βάρος". Όπως καταλαβαίνεις ίσως πρέπει να αποφύγεις τα βαριά ποτά (ουίσκι, βότκα, τεκίλα), αλλά και τα κοκτέιλ με τις χιλιάδες θερμίδες.

ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ; ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΙΜΑΙ

Ή θα αναλάβεις την ευθύνη και δεν θα γκρινιάζεις μετά για τα περιττά κιλά ή θα αρκεστείς σε ένα δροσιστικό ποτήρι μπύρας. Είναι μια πολύ καλή επιλογή. Μην ξεχνάς ότι η μπύρα με μέτρο, όχι μόνο δεν βλάπτει αλλά προσφέρει και πολλά θρεπτικά στοιχεία.
Αν πάλι δεν είσαι λάτρης της μπύρας, μπορείς να επιλέξεις ένα ποτήρι κρασί. Το δροσερό λευκό κρασί και class θα σου δώσει και λίγες θερμίδες. Τέλος, μπορείς να επιλέξεις από μια σειρά κοκτέιλ με λίγες θερμίδες ή ακόμη και χωρίς καθόλου αλκοόλ.

ΚΑΙ ΑΦΥΔΑΤΩΝΕΣΑΙ...

Εκτός από τις θερμίδες, πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική και με την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ. "Το alcohol αναστέλλει την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, αυξάνοντας τη διούρηση. Έτσι συντελεί στην αυξημένη απώλεια υγρών από τον οργανισμό" σημειώνει ο κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Μιχάλης  Μακρυλλός. Για τον λόγο αυτό συστήνει να πίνεις πολύ νερό, για να το αναπληρώσεις: "Αν προσθέσουμε σε αυτό και την απώλεια υγρών λόγω εφίδρωσης τις θερμές μέρες του καλοκαιριού, τότε ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ορατός. Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη νερό : 2-2.5 λίτρα"
 



8. Γλυκά;
"Μην αφήνεις τους γλυκούς πειρασμούς να χαλάσουν τη διατροφή σου" τονίζει η κα. Αναγνωστοπούλου. Εντάξει μια κρέπα μια φορά δεν θα σε καταστρέψει. Το ζήτημα όμως είναι να μην συνηθίσεις στη διαδρομή θάλασσα-σουβλατζίδικο-κρεπερί! Θα γεμίσεις ενοχές και θα εκνευριστείς. Γιατί δεν εκμεταλλεύεσαι την ευχάριστη διάθεση των διακοπών για να μπεις σε ένα ωραίο διατροφικο πρόγραμμα, τώρα που τα προβλήματα μοιάζουν λίγο πιο μακριά;

Check It Out: Αντί για γλυκά, μήπως να προτιμούσες δροσερά φρούτα που θα βρείς και σε αφθονία όπου και αν είσαι; Τι θα έλεγες για πεπόνι που θα διώξει και την κυτταρύτιδα; Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα.

9. Μην νοικιάσεις μηχανή ή αυτοκίνητο! Νοίκιασε ποδήλατο.

Αντί να καταφύγεις στο πρώτο Rent A Car, προτίμησε να βρεις ένα ωραίο ποδήλατο για βόλτα στο νησί. Μπορείς να πας όπου θέλεις, να δροσιστείς από το αεράκι της θάλασσας (φρόντισε να μην είναι 12 το μεσημέρι) και φυσικά να γυμναστείς. Άσε που θα γελάσεις κιόλας...

Check It Out
: Μισή ώρα ποδήλατο αρκεί για να κάψεις 360 θερμίδες, πράγμα που σημαίνει πως θα αδυνατίσεις κάνοντας παράλληλα "πολλή δουλειά" σε πόδια, γλουτούς και χέρια Κάνε κλικ εδώ και μάθε τα πάντα για την νέα τάση της πόλης και τώρα και του νησιού!

10. Απόλαυσε τον έρωτα
"Αφιέρωσε χρόνο στο σύντροφό σου" επισημαίνει η personal trainer Έφη Αναγνωστοπούλου. O έρωτας αδυνατίζει και το σεξ φτιάχνει κορμί. Τώρα που δεν έχεις τόσες σκοτούρες στο κεφάλι κι είναι και εκείνος χαλαρός και ήρεμος μην χάνεις λεπτό. Απόλαυσε τις προσωπικές στιγμές με τον αγαπημένο σου και κάψε θερμίδες με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Check It Out: Μετά από μισή ώρα έντονου σεξ, εκτός από ένα πλατύ χαμόγελο θα αποχαιρετάς 150 θερμίδες. Κάνε κλικ εδώ και μάθε τα πάντα για την ευεργετική επίδραση του έρωτα και του σεξ στη σιλουέτα.

 tlife.gr


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...