Monday, July 25, 2011

Tai Chi: Διώξε το στρες, χάσε πόντους

Θέλεις να γυμναστείς, αλλά ψάχνεις κάτι διαφορετικό, κάτι που να μοιάζει και λίγο με χόμπι, κάτι ιδιαίτερο. Τι θα έλεγες λοιπόν για μια πολεμική τέχνη; Το Tai Chi κάνει τέλειο σώμα! Ο δάσκαλος Tai Chi Πλούταρχος Βλαχόπουλος θα σου δείξει πως να ξεκινήσεις.

Τι είναι το Tai Chi;

Ο Πλούταρχος Βλαχόπουλος ταξίδεψε στην Κίνα και εκπαιδεύτηκε στην τεχνική του Tai Chi. "Το Tai Chi χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες σαν μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη από τους Κινέζους. Τις τελευταίες δεκαετίες η δημοτικότητά του ανεβαίνει κυριώς γιατί αποτελεί μια ολοκληρωμένη άσκηση που βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη συνολική καλυτέρευση της υγείας και δημιουργεί ένα ανεβασμένο επίπεδο ευεξίας για τον οργανισμό".

Η πιο εντυπωσιακή είδηση είναι ότι ενώ θα διώχνεις μια για πάντα το άγχος της δουλειάς από πάνω σου, θα αισθανθείς την τόνωση και την βελτίωση στο σώμα σου.

"Για έναν αρχάριο που θα λάβει κάποια αρχικά μαθήματα, 20 λεπτά την ημέρα προσωπικής εξάσκησης είναι αρκετά. Δεν θα καις αμέτρητες θερμίδες, θα δεις όμως μια σημαντική βελτίωση στην τόνωση του σώματος συνολικά" τονίζει ο δάσκαλος του Tai Chi Πλούταρχος Βλαχόπουλος. 



Το σώμα σου πρέπει να κινείται σαν να βρίσκεσαι μέσα στο νερό

Σημαντικός παράγοντας  είναι οι έξυπνες και σωστές αναπνοές από την μύτη. Καθώς γεμίζεις το στήθος σου με καθαρό αέρα, σκέψου πως εκπνέοντας αποβάλλεις και την πίεση της ημέρας. Είναι σίγουρο ότι θα αισθανθείς καλύτερα από το πρώτο λεπτό. 

"Η αναπνοή είναι ένα αναπόσπαστο κομάτι πίσω από κάθε ενέργεια που κάνουμε. Το Tai Chi βασίζεται σε μεγάλο βαθμό (αν όχι αποκλειστικά) στις σωστές αναπνοές. Άλλωστε, η αναπνοή είναι η λειτουργία του οργανισμού που δεν σταματάει ποτέ" αναφέρει ο κ. Βλαχόπουλος.


Άσκηση Tai Chi

Άνοιξε τα πόδια, όσο περίπου το άνοιγμα των ώμων, με τα δάκτυλα των ποδιών γυρισμένα ελαφρώς προς τα έξω.
Λύγισε ελαφρά τα γόνατα και έχε τους γοφούς σου χαλαρούς. Να έχεις την αίσθηση πως η λεκάνη σου κρέμεται. Διατήρησε το βάρος σου στους μηρούς και μοίρασε το ισόποσα ανάμεσα στα δύο πόδια. Χαλάρωσε
.
Κράτησε τον κορμό ίσιο και το κεφάλι όρθιο, με το πιγούνι ελαφρώς προς τα μέσα. Χαλάρωσε κάθε μέρος του σώματός, κρατώντας τα χέρια σε κύκλο στο ύψος του στέρνου με τις παλάμες προς τα μέσα.

Tai Chi (Πλαϊνή όψη)

Άφησε την αναπνοή σου ελεύθερη, αλλά προσπάθησε όσο το δυνατόν να αναπνέεις από την κοιλιακή χώρα. Το νου σου απλά να παρατηρεί την αναπνοή. Όταν κάποια σκέψη ή έγνοια σου έρχεται στο νου, άφησέ τη να φύγει, επαναφέροντας την προσοχή σου στην αναπνοή.


Σημεία κλειδιά της άσκησης για αρχάριους:
-  Στην αρχή επειδή οι ώμοι πιάνονται εύκολα αν δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτή την άσκηση, μπορείς να έχεις τα χέρια πιο χαμηλά, πάλι σε κύκλο, αλλά στο ύψος του αφαλού.
-  Μείνε σε αυτή τη θέση για ένα με δύο λεπτά.
-  Να θυμάσαι πως είναι σημαντικό να νιώθεις καλά και χαλαρά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν π.χ. οι ώμοι αρχίζουν να πιάνονται, καλό είναι να σταματήσεις και να ξεκουραστείς. Αν δεν το κάνεις, το μυαλό σου θα 'ασχολείται' με τους ώμους και η προσοχή σου θα είναι στραμμένη εκεί, κάτι που δεν είναι επιθυμητό.
-  Η συγκεκριμένη θέση είναι η πιο ενεργειακή στάση του Τάι τσι και δίνεται μεγάλη έμφαση σε αυτή. Όπως όλα όμως, θέλει πολύ εξάσκηση και υπομονή. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεσαι άνετα και χαλαρά και να εστιάζεις την προσοχή σου στην αναπνοή.


Τυλίγοντας το μέταξι (Reeling Silk)

Έχοντας τα πόδια ανοιχτά, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, ρίξε το βάρος του σώματός σας (60-70%) στο δεξί πόδι. Το γόνατο δεν πρέπει να εξέχει από τα ακροδάκτυλα του ποδιού. Με το δεξί σας χέρι μπροστά, στο ύψος του ώμου και την παλάμη του χεριού να κοιτάζει μπροστά. Φέρε το αριστερό σου χέρι στη μέση, με τον αντίχειρα να πιάνει από πίσω και τα υπόλοιπα δάκτυλα μπροστά.



Τυλίγοντας το μετάξι (Μέρος 2ο)

Στρίψε το κορμί σου λίγο προς τα αριστερά, μεταφέροντας το βάρος αργά και απαλά στο αριστερό πόδι. Συγχρόνως, μετακίνησε το δεξί σου χέρι προς τα κάτω και αριστερά, περιστρέφοντάς το αντίθετα με τους δείκτες του ρολογιού σε ένα ημικύκλιο μπροστά από την κοιλιά.








Τυλίγοντας το μετάξι (Μέρος 3ο)

Συνέχισε να στρίβεις το σώμα σου ελαφρώς προς τα αριστερά, ολοκληρώνοντας παράλληλα το ημικύκλιο με το δεξί σου χέρι μπροστά από το στέρνο, με την παλάμη να κοιτάζει προς τα έξω. Εδώ το δεξί σου χέρι γυρίζει δεξιόστροφα ή σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.






Τυλίγοντας το μετάξι (Μέρος 4ο)

Χαλάρωσε τον δεξιό γοφό σου μεταφέροντας πάλι αργά και χαλαρά το βάρος σου στο δεξί σας πόδι. Παράλληλα μετακίνησε το δεξί σου χέρι με μια τοξοειδή κίνηση προς τα δεξιά, φέρνοντας το στο ύψος του ώμου και πάνω από το δεξί γόνατο.

Ολοκληρωμένη η κίνηση διαγράφει έναν κύκλο. Επανάλαβε την κίνηση δεκαέξι ή περισσότερες φορές (σετ των οχτώ). Μετά κάνε το ίδιο, από την αριστερή μεριά, ξεκινώντας με το αριστερό χέρι και το βάρος στα δεξιά.

Σημεία κλειδιά της άσκησης για αρχάριους:
- Το γόνατό κατά τη διάρκεια της κίνησης δεν πρέπει να βγαίνει (λυγίζει) πέρα από τα ακροδάκτυλα του ποδιού.
- Ο κορμός δεν γέρνει αλλά παραμένει όρθιος. Η κίνηση του κορμού οδηγείται από τη λεκάνη και είναι περιστροφική.

Οι αρχάριοι χρειάζεται να καταλάβουν πρώτα τη γραμμή της κίνησης και μετά την μεταφορά του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο. Μια μεταφορά που οδηγείται από τη λεκάνη και τους γοφούς και όχι από τα γόνατα. Έπειτα την περιστροφή του κορμού και τις αλλαγές στις περιστροφές των χεριών. Μέσο της επανάληψης η κίνηση από άκαμπτη και απότομη, γίνεται ομαλή, με φυσική ροή και συντονισμό. Όταν θα έχετε αντίληψη της κίνησης, η αναπνοή σας θα ακολουθήσει και αυτή τη φυσική ροή. Στην αρχική κίνηση, όταν το χέρι θα διαγράφει το κάτω τόξο του κύκλου, εισπνέετε και όταν διαγράφει το πάνω τόξο του κύκλου, εκπνέετε.


tlife.gr






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...