Monday, July 18, 2011

5 ιδέες για να μαγειρέψεις με λιαστές ντομάτες

Μια καλοκαιρινή λιχουδιά- μπαλαντέρ για όλο το χρόνο


Είναι από τα φαγώσιμα δώρα που αγοράζουμε από τις διακοπές μας στις Κυκλάδες, και λίγο πολύ θα τις βρεις σε κάθε κουζίνα. Οι λιαστές ντομάτες πρωτοφτιάχτηκαν από νησιώτες (κυρίως στην Χίο, Τήνο και Σαντορίνη) για να μπορέσουν να απολαμβάνουν την γεύση της ντομάτας και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τώρα που οι ντομάτες δεν έχουν πια εποχή, οι λιαστές ντομάτες είναι μία λιχουδιά που προσθέτει γεύση όπου τις χρησιμοποιήσουμε.
Αν και στην αγορά υπάρχουν σε δύο μορφές, στεγνές ή σε λάδι, το πιο σίγουρο είναι να έχετε ένα βαζάκι με λιαστές ντομάτες σε λάδι, ίσως και με μυρωδικά ή ακόμη και μείγμα από ψιλοκομμένες ντομάτες, κάπαρη και ελιές. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι, αφού ανοίξετε το βαζάκι και χρησιμοποιήσετε όσες ντομάτες θέλετε, να το βάλετε στο ψυγείο και να καταναλώσετε το υπόλοιπο μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Το λάδι μέσα στο οποίο συντηρούνται με τον καιρό ταγγίζει, και όπως είναι φυσικό οι ντομάτες δεν θα είναι πια νόστιμες.
Αν πάλι έχετε στεγνές λιαστές ντομάτες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε, είναι να τις κλείσετε πολύ καλά σε ένα δοχείο ή σε ένα σακουλάκι τροφίμων και να τις φυλάξετε στο ψυγείο. Πριν τις χρησιμοποιήσετε, ψιλοκόψτε τις ανάλογα με την συνταγή και αφήστε τις για μισή ώρα σε ζεστό νερό ή μία ημέρα σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.


Iδέες με λιαστές ντομάτες

Σάλτσα για ζυμαρικά:  Έχοντας συμπυκνωμένη γεύση, οι λιαστές ντομάτες είναι ιδανικές για μία σάλτσα ζυμαρικών. Ετοιμάστε λοιπόν μία απλή σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά (με ώριμες φρέσκες ντομάτες ή με κονκασέ) και προσθέστε στην αρχή του μαγειρέματος  ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες, υπολογίζοντας 2-3 για κάθε μερίδα. Αλατίστε με μικρότερη ποσότητα αλατιού καθώς κάποιες λιαστές της αγοράς είναι αρκετά αλμυρές.

Βινεγκρέτ για σαλάτες: Χτυπήστε στο μπλέντερ 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 4 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο ή απλό ξίδι, λίγο ξερό βασιλικό και 2 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες. Ταιριάζει υπέροχα με πράσινα σαλατικά, σε σαλάτες με λευκά τυριά όπως μοτσαρέλα, ανθότυρο, φέτα, μανούρι καθώς και σε σαλάτες με βραστά λαχανικά, κυρίως πατάτες, καρότα, κολοκυθάκια και μπρόκολο.

Ορεκτικό ντιπ: Ψιλοκόψτε 4 λιαστές ντομάτες, 1 κουταλιά κάπαρη, τρίψτε 1 σκελίδα σκόρδο και ανακατέψτε τα με 1 φλιτζάνι ξινομυζήθρα ή μαλακιά φέτα, λίγη ρίγανη, ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε το ντιπ με ψημένο χωριάτικο ψωμί, με κριτσίνια ή με λαχανικά.

Σάλτσα για ψητό ψάρι: Ψιλοκόψτε 3 λιαστές ντομάτες, ανακατέψτε τις με ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, κατά προτίμηση αγουρέλαιο, 1 χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας σας και τον χυμό από μισό λεμόνι.

Σάλτσα για ψητό κρέας ή τυρί: Ψιλοκόψτε 3 λιαστές ντομάτες, 2 ώριμες ντομάτες, 1 κουταλιά κάπαρη, 2 αντσούγιες, 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, λίγο μαϊντανό και λίγο φρέσκο βασιλικό. Ανακατέψετε με λίγο ελαιόλαδο και περιχύστε ψητό κρέας (μπριζολάκια, κοτόπουλο, ψαρονέφρι, πανσέτα) ή ψημένο τυρί όπως χαλούμι ή φορμαέλα.

stylista.gr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...