Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να συμπέφτουν οι λίγες μέρες των διακοπών σου με τις "δύσκολες μέρες". Το ταμπόν είναι μονόδρομος. Για το μπάνιο, για τα φορεματάκια, για όλα... Είναι όμως ασφαλές ή εγκυμονεί κινδύνους;
Ακούγονται διάφορα. Έχουν βάση ή πρόκειται απλά για urban legents;
Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Δρ. Άρης Καραγιαννίδης λύνει όλες τις απορίες μας...
Το ήξερες ότι...
Το ταμπόν δεν αποτελεί εφεύρεση του 21ου αιώνα αλλά χρησιμοποιείται από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων με τη μορφή παπύρου ενώ μεταγενέστερα αντικαταστάθηκε από υλικά όπως το μαλλί, οι φυτικές ίνες, σπόγγοι, βαμβάκι κ.α.
Η σημερινή του αξία έγκειται κυρίως στην ευελιξία που χαρίζει στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου αλλά και στην εξάλειψη των ενοχλητικών οσμών.
Η λάθος χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα
Ο γυναικολόγος-μαιευτήρας Δρ. Άρης Καραγιαννίδης ξεκαθαρίζει πως οι διάφορες επιπτώσεις από τη χρήση ταμπόν δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από την κλασική σερβιέτα. Πολλές φορές απλά δεν γίνεται σωστή χρήση του, η οποία μπορεί και να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα.
"Σίγουρα, με ένα ταμπόν η κάθε γυναίκα ενδεχομένως να αισθάνεται άβολα, ιδίως εάν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά. Σε αυτές μάλιστα τις περιπτώσεις –μη σωστής τοποθέτησής του– ενδέχεται να προκαλέσει και βλάβες στην είσοδο του κόλπου. Και αυτό όμως είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο!" αναφέρει ο κ. Καραγιαννίδης.
Τοξικό σοκ: ο πιο σοβαρός κίνδυνος από το ταμπόν
Μην σε πιάνει πανικός! Όσο κι αν ακούγεται τρομακτικό είναι μια παρενέργεια που οφείλεται στη δράση του μικροοργανισμού σταφυλόκοκκου. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο - μαιευτήρα Δρ. Άρη Καραγιαννίδη "ο πιο σοβαρός κίνδυνος, που συνδέεται με τη χρήση του ταμπόν, περιλαμβάνει το τοξικό σοκ – ένα φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο, που έγκειται στη μείωση του κυκλοφορούντος όγκου αίματος που προκαλεί η τοξίνη που παράγεται με τη σειρά της από ορισμένα στελέχη του μικροοργανισμού «χρυσίζων σταφυλόκοκκος»".
Δεν είναι όμως το ταμπόν αυτό που θα προκαλέσει το τοξικό σοκ, αλλά το γεγονός πως δεν έχει αλλαχθεί στην ώρα του. "Το ταμπόν σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον δεν έχει αλλαχθεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 8 ώρες, απλά ευνοεί την ανάπτυξη και εξάπλωση του εν λόγω μικροοργανισμού. Αυτό όμως, ενδέχεται να συμβεί κάτω από ορισμένες συνθήκες – ιδιαίτερα σπάνιες – και εφόσον η γυναίκα έχει ήδη προσβληθεί από το συγκεκριμένο μικροοργανισμό" εξηγεί ο Δρ. Καραγιαννίδης.
Προστατεύει από τις μολυσμένες θάλασσες;
Σκέφτεσαι συχνά πως με τη χρήση ενός ταμπόν μπορείς να προστατεύσεις την ευαίσθητη περιοχή των γυναικολογικών από τυχόν μολυσμένα νερά το καλοκαίρι. ΜΥΘΟΣ!
"Θα πρέπει να ξεπερασθεί ο μύθος που θέλει τα ταμπόν να σε προστατεύουν από τις μολυσμένες θάλασσες. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Τα μικρόβια που ενδεχομένως προσβάλλουν τη γυναικεία περιοχή, παραμένουν στον κόλπο κατά τη διάρκεια του μπάνιου και λόγω της αναερόβιας ατμόσφαιρας που επικρατεί στη συγκεκριμένη περιοχή -εξαιτίας της χρήσης του ταμπόν- αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται" εξηγεί ο κ. Καραγιαννίδης.
Κι αν το ταμπόν... "χαθεί";
Η πιο συχνή ανησυχία όμως των γυναικών δεν είναι η μόλυνση, αλλά η ενδεχόμενη «εξαφάνιση» του ταμπόν στον κόλπο.
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, αρκεί φυσικά να επισκεφθείς το συντομότερο δυνατό τον γυναικολόγο σου ο οποίος και θα το αφαιρέσει. Έτσι ο γυναικολόγος μαιευτήρας Δρ. Άρης Καραγιαννίδης σου εφιστά την προσοχή: "Η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να είναι έγκαιρη, μιας και η πολύωρη παραμονή του ταμπόν, θα προκαλέσει δυσοσμία και ένα "ωραίο" περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών!"
Τελικά να χρησιμοποιώ ή όχι;
Αν θέλεις λοιπόν να χρησιμοποιήσεις ταμπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να το σκεφτείς διπλά! "Όπως έχουν δείξει και αντίστοιχες έρευνες, οι γυναίκες – στην πλειοψηφία τους – δεν θα πρέπει να φοβούται τη χρήση του ταμπόν! Είναι αντίστοιχα ασφαλές με τη χρήση της κλασικής σας σερβιέτας" ξεκαθαρίζει ο γυναικολόγος μαιευτήρας Δρ. Άρης Καραγιαννίδης.
Προσοχή!
Πρέπει πολύ απλά, όπως και με την κλασική σερβιέτα να γίνεται συχνή αλλαγή για να αποφύγεις βακτηριδιακές και μυκητισιακές κολπίτιδες.
Ο κ. Καραγιαννίδης συμβουλεύει: "Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης (περιόδου) οι γυναίκες – λόγω της αύξησης του κολπικού pH – είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε βακτηριδιακές και μυκητισιακές κολπίτιδες. Για το λόγο αυτό, το ταμπόν αν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά και δεν αλλάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. 3-5 ώρες σε κανονική ροή και 2-3 ώρες στις ημέρες με τη μεγαλύτερη ροή αίματος) ενδεχομένως να προκαλέσει κάποιους τοπικούς ερεθισμούς ή μολύνση, όπως ακριβώς και με τη μη συχνή αλλαγή της κλασικής σερβιέτας"
tlife.gr
No comments:
Post a Comment