Σίγουρα θα έχεις ακούσει πως των φρονίμων τα παιδιά που τρώνε συστηματικά καρότο πριν αρχίσει να ανεβαίνει ο υδράργυρος,
κάνουν την σωστή κίνηση για υπέροχο, μπρονζέ χρώμα - πράγμα που, όπως θα δεις πιο κάτω, ισχύει. Μήπως, λοιπόν, υπάρχουν κιάλλες τροφές που κάνουν καλό στην επιδερμίδα μας κάτω από τον ήλιο; Ρωτήσαμε τον διατροφολόγο Γιώργο Λάντις ( georgioslandis@yahoo.co.uk ) και μάθαμε ποιες είναι αυτές που όχι μόνο συμβάλλουν στο να αποκτήσουμε καλύτερο μαύρισμα αλλά βοηθούν στο να παραμείνει το δέρμα ελαστικό και ενυδατωμένο το καλοκαίρι.
Δώσε ένα... ουπς στη μελανίνη σου!
"Βερίκοκα, καρπούζι, ντομάτα, ροδάκινο και καρότα αποτελούν τροφές οι οποίες είναι καλές πηγές καροτενοειδών όπως το λυκοπένιο, η β-καροτίνη, η λουτείνη και η β-κρυπτοξανθίνη. Αυτές οι ουσίες προάγουν την έκκριση τη μελανίνης και συμβάλλουν όχι μόνο σε ένα όμορφο μαύρισμα αλλά και στη προστασία του δέρματος από τη υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου αλλά και της ενυδάτωσης που προσφέρουν στο σώμα. Επίσης, οι παραπάνω ουσίες παίζουν και προστατευτικό ρόλο ενάντια στην καθημερινή οξείδωση του οργανισμού", εξηγεί ο Γιώργος Λάντις.
Το SPF που τρώγεται!
Και βέβαια, δεν εννοούμε πως αντικαθιστούν το αντηλιακό σου αλλά συμβάλλουν στην έξτρα, εκ των έσω, προστασία της επιδερμίδας σου. "Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, θωρακίζουν την επιδερμίδα" λέει ο Γιώργος Λάντις και συνεχίζει. "Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από την υπεριώδη ακτινοβολία μειώνοντας την οξείδωση που προκαλεί στα λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν βασικό δομικό υλικό της πρώτης στοιβάδας της επιδερμίδας (κεράτινη στοιβάδα). Λίγα αμύγδαλα ως σνακ, φέτες σολομού, γαύρος, σαρδέλα ή κρύα φακή σαλάτα είναι κάποιες από τις επιλογές που σας προτείνω ώστε εμπλουτίσετε την καθημερινή σας διατροφή με βιταμίνη Ε και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα."
After sun: τι τρώμε;
"Η ανάπλαση της επιδερμίδας φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με συγκεκριμένα ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Τα πιο βασικά είναι ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο. Ο ψευδάργυρος παίζει δομικό ρόλο στη σύνθεση των πρωτεϊνών του σώματος ενώ η έλλειψή του έχει συσχετισθεί και με το χλωμό χρώμα της επιδερμίδας. Ο χαλκός παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση και διατήρηση του συνδετικού ιστού και στην παραγωγή της μελανίνης ενώ το σελήνιο έχει συνδεθεί με την ανάπλαση και την σύνθεση του DNA στα κύτταρα που έχουν υποστεί ζημιά από την οξείδωση- κάτι το οποίο συμβαίνει με το δέρμα μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα θαλασσινά όπως γαρίδες, οστρακοειδή και χταπόδι αποτελούν πολύ καλές πηγές χαλκού, ψευδάργυρου και σεληνίου και πρωταγωνιστούν στο καλοκαιρινό τραπέζι. Για σνακ προτίμησε ηλιόσπορους και cashews αλλά με μέτρο- μπορείς να εμπλουτίσεις με αυτά και την καλοκαιρινή σου σαλάτα για να της δώσεις ένα twist- ενώ και οι ψητές μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές."
stylista.gr
No comments:
Post a Comment