Thursday, July 14, 2011

Harry Potter: The End

Η μαγική ιστορία που έγινε φαινόμενο


Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην Trafalgar Square του Λονδίνου στις 7 Ιουλίου, όταν η τελευταία ταινία της σειράς του «Harry Potter», με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 2ο» έκανε πρεμιέρα, ήταν από μόνη της αρκετή για να υπογραμμίσει το μέγεθος του φαινομένου που δημιούργησε η φαντασία μίας μόνο γυναίκας και το πάθος μίας ολόκληρης κινηματογραφικής βιομηχανίας. Χιλιάδες αναγνώστες των βιβλίων και θαυμαστές των ταινιών και των πρωταγωνιστών τους είχαν κατασκηνώσει εκεί μερικά 24ωρα νωρίτερα προκειμένου να δουν από κοντά τους ήρωες τους και να τους αποχαιρετήσουν οριστικά μετά από δέκα χρόνια «μαγείας». Αυτή, άλλωστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Harry Potter δημιουργούσε χάος.

Εκτός από τους μικρούς πρωταγωνιστές, για τις ταινίες επιστρατεύτηκαν και υποψήφιοι για Όσκαρ ηθοποιοί όπως ο Ralph Fiennes, ο οποίος υποδύθηκε τον αιώνιο αντίπαλο του Harry Potter, Lord Voldemord και η Helena Bonham Carter, η οποία ενσάρκωσε την Belatrix Lestrange. Δεξιά, ο Tom Felton ή αλλιώς Draco Malfoy, όπως ονομαζόταν ο ήρωας που υποδύθηκε. Ο 23χρονος ηθοποιός επί δέκα χρόνια απαγορευόταν από το συμβόλαιο του να εκτείθεται στον ήλιο, ενώ έβαφε κατάξανθα τα μαλλιά του για τις ανάγκες του ρόλου του. Αριστερά, η δημιουργός του Harry Potter ανάμεσα στους τρεις βασικούς ήρωές της.      

Η συγγραφέας των επτά βιβλίων, J. K. Rowling ήταν άνεργη single μητέρα όταν εμπνεύστηκε την ιστορία του Harry Potter, ενώ βρισκόταν σε ένα τρένο με προορισμό το Λονδίνο. Σήμερα είναι μία από τις πιο πλούσιες και ισχυρές γυναίκες του πλανήτη, με περιουσία που υπολογίζεται στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Το πρώτο βιβλίο της κυκλοφόρησε στις 30 Ιουνίου το 1997. Μέχρι σήμερα, τα βιβλία έχουν πουλήσει συνολικά 450.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 67 γλώσσες, ενώ τα τέσσερα τελευταία βιβλία έσπασαν κάθε ρεκόρ, ως πιο ευπώλητα βιβλία στην ιστορία.

Ο πρωταγωνιστής των ταινιών, Daniel Radcliffe ήταν μόλις 11 ετών όταν επιλέχθηκε για το ρόλο του Harry Potter. Έντεκα χρόνια μετά, η περιουσία του αγγίζει τις 60.000.000 λίρες. Αντίστοιχη φήμη και επιτυχία γνώρισαν και οι «φίλοι» του, η Emma Watson που υποδύεται την Hermione και ο Rupert Grint που υποδύεται τον Ron. Η Watson, που ήταν μόλις εννέα ετών στην πρώτη ταινία (2000), σήμερα στα 21 της χρόνια είναι μία από τις πιο ακριβοπληρωμένες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ, γίνεται κάθε μήνα εξώφυλλο σε μεγάλα περιοδικά και έχει στο λογαριασμό της 10.000.000 λίρες.

Ο Harry Potter έγινε συνώνυμο της μαγείας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έγινε θεματικό πάρκο (Φλόριντα, Αγγλία), έγινε brand που σήμερα αξίζει 15 δις. δολάρια. Μία πρώτη έκδοση του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Christie’s για 40.000 δολάρια, ενώ το 58% των σχολείων στη Μ. Βρετανία είναι σήμερα χωρισμένα σε «κοιτώνες», όπως ακριβώς είναι το σχολείο Xόγκουαρντς που φοιτούσαν οι διάσημοι μάγοι. Επίσης, ο Μάικλ Τζάκσον είχε προσεγγίσει τη συγγραφέα για να γυρίσει τον Harry Potter σε μιούζικαλ (εκείνη αρνήθηκε).

Η παιδική ιστορία του μάγου ταξίδεψε τους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στα πιο απλά και πιο βαθειά, ταυτόχρονα, νοήματα της ζωής: το θάνατο, την αγάπη, την προκατάληψη, τη φιλία, τη ζήλεια, το θάρρος και την αιώνια διαμάχη του καλού και του κακού. Οι πρωταγωνιστές, όπως και οι αναγνώστες, μεγάλωσαν μαζί με τον «Harry Potter». Απαρνήθηκαν την παιδική και εφηβική τους ηλικία για να δώσουν ζωή στους ήρωες της J. K. Rowling. Το αποτέλεσμα δικαίωσε και τις δύο πλευρές. Αναμενόμενα, το τελευταίο κεφάλαιο του παγκόσμιου αυτού φαινομένου έκλεισε με δάκρυα, συγκίνηση και πολλά «ευχαριστώ». "Καμία ιστορία δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν υπάρχει κάποιος να την ακούσει. Γι' αυτό, σας ευχαριστώ όλους που υποστηρίξατε τα βιβλία και που κατασκηνώσατε εδώ. Οι ιστορίες που αγαπάμε περισσότερο ζουν μέσα μας για πάντα. Όποτε κι αν επιστρέψετε στο Harry Potter, είτε μέσα από τις σελίδες, είτε μέσα από την οθόνη, το Χόγκουαρντς θα είναι πάντα εδώ για να σας καλωσορίσει", δήλωσε κλαίγοντας η J.K. Rowling. "Jo, σε ευχαριστώ που έγραψες αυτά τα βιβλία και που ήσουν πρότυπο για μένα στην πραγματική ζωή. Ευχαριστώ τον Rupert που με έκανε να γελάω και τον Dan για τον ίδιο λόγο. Θα μου λείψετε πάρα πολύ!", πρόσθεσε η Emma Watson.


stylista.gr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...