Sunday, July 17, 2011

Εσύ ξέρεις τί είναι οι πανάδες και πώς να απαλλαγείς; Plus Πως να διαλέξεις το τέλειο αντηλιακό!

Όλες απολαμβάνουμε το χάδι του ήλιου, αλλά δυστυχώς κάποιες από εμάς αφειδώς και χωρίς προφυλάξεις με αποτέλεσμα επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές μας διακοπές να παίρνουμε για σουβενίρ, μαζί με όλα τα υπόλοιπα,
και αρκετές πανάδες στο πρόσωπό μας. Τί είναι, όμως, οι πανάδες και πώς μπορούμε να προστατευτούμε; Ρωτήσαμε την καθηγήτρια δερματολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνίου, η οποία μας απάντησε τα εξής:

"Οι πανάδες (μέλασμα ή χλόασμα) είναι περιοχές του δέρματος όπου τα μελανοκύτταρα είναι υπερδραστήρια και παράγουν περίσσεια μελανίνης. Κυρίως εμφανίζονται στις γυναίκες μετά από έντονη έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη λήψη αντισυλληπτικών. Για την εμφάνιση και επιδείνωση του μελάσματος κυρίως ευθύνεται ο ήλιος. Συνεπώς, για να αποφύγουμε τις πανάδες πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό ευρέως φάσματος με υψηλό δείκτη προστασίας και να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα ηλιοπροστασίας.


Υπέροχη μέρα, λαμπερός ήλιος, πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότερες από εμάς σήμερα είναι έτοιμες να κάνουν το ντεμπούτο της στην παραλία. Πριν μπεις στο αυτοκίνητο επισκέψου το κοντινότερο κατάστημα καλλυντικών. Αλλά πριν από όλα αυτά, διάβασε αυτό το άρθρο για να επιλέξεις το σωστό αντηλιακό με το οποίο θα περάσεις “αγκαζέ” όλο το καλοκαίρι! Εσύ ξέρεις τι είναι ο SPF; Η καθηγήτρια δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστίνα Αντωνίου μας μυεί στον κόσμο των αντηλιακών.

 
Τι είναι ο SPF;
O SPF (Sun Protection Factor) ή δείκτης αντηλιακής προστασίας είναι μια κλίμακα διαβάθμισης των αντηλιακών με βάση την προστασία που προσφέρουν από το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα (UVB). Εάν παραδείγματος χάρη, κάποιος καίγεται στον ήλιο μετά από έκθεση 15 λεπτών, χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με SPF 10 θα μπορεί να παραμείνει στον ήλιο για χρονικό διάστημα 10 φορές μεγαλύτερο (δηλαδή 150 λεπτά ) χωρίς να καεί. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει να χρησιμοποιείς τη σωστή ποσότητα αντηλιακού και να το ανανεώνεις συχνά.

 
Έχω δίλημμα ποιο αντηλιακό να διαλέξω...
Το αντηλιακό που πρέπει να επιλέξεις πρέπει να πληροί κάποιες προδιαγραφές. Ο δείκτης προστασίας, η υφή του, η σύνθεσή του αλλά και το packaging (ποια δεν θέλει να έχει στην τσάντα της ένα προϊόν που της φτιάχνει την διάθεση και την αισθητική;) είναι παράγοντες που παίζουν ρόλο.
Καταρχήν, το το αντηλιακό μας πρέπει να είναι ευρέως φάσματος, δηλαδή να μας προστατεύει από τις επιβλαβείς ακτίνες του ηλίου, τόσο τις UVB (που ευθύνονται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα αλλά και για τον καρκίνο του δέρματος) όσο και τις UVA (που κυρίως προκαλούν φωτογήρανση και φωτοκαρκινογένεση). Μέτρο αποτελεσματικής προστασίας για τις πρώτες αποτελεί ο δείκτης SPF. Ελάχιστος αποδεκτός δείκτης προστασίας θεωρείται το 15. Μέγιστος δείκτης προστασίας είναι το 50+. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα μας, τόσο υψηλότερο δείκτη προστασίας χρειάζεται. Για την ακτινοβολία UVA οι δείκτες προστασίας ποικίλουν διότι δεν υπάρχει ένα κοινό διεθνές μέτρο αξιολόγησης. Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται ο PPD ο οποίος είναι αντίστοιχος του SPF. Συνεπώς, στο αντηλιακό μας πρέπει να αναγράφονται ο δείκτης SPF και η UVA προστασία.
Επιπλέον, το αντηλιακό μας πρέπει να έχει την κατάλληλη υφή για τον τύπο της επιδερμίδας μας. Έτσι, οι κρέμες χρησιμοποιούνται για τα ξηρά δέρματα, οι λοσιόν και τα τζέλ για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες. Επίσης, για έντριχες περιοχές, κυρίως στους άντρες, πολύ εύχρηστα είναι τα προϊόντα σε μορφή σπρέι.
Τέλος, μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα με αδιάβροχη σύνθεση, τα οποία απομακρύνονται πιο δύσκολα με το νερό και συνεπώς παραμένουν στο δέρμα όταν κολυμπάμε ή όταν ιδρώνουμε πολύ.

 
Αντηλιακά και δερματοπάθειες
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να εκδηλώσει αλλεργία στα συστατικά των αντηλιακών (χημικά φίλτρα, αρώματα, συντηρητικά). Η αλλεργία αυτή παίρνει τη μορφή εξ’ επαφής δερματίτιδας ή σπανιότερα, φωτοδερματίτιδας, και εκφράζεται με συμπτώματα όπως κοκκινίλες, φαγούρα και σπυράκια στις περιοχές επάλειψης του αντηλιακού. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση του αντηλιακού και να συμβουλευτούμε το Δερματολόγο μας.
Αν έχεις ιστορικό δυσανεξίας στα κοινά αντηλιακά καλό θα ήταν να επιλέξεις ειδικά αντηλιακά με φυσικά φίλτρα, χωρίς άρωμα και χωρίς συγκεκριμένα συντηρητικά.
Παρά το γεγονός ότι τα σύγχρονα αντηλιακά είναι πολύ εξελιγμένα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κανένα δεν προσφέρει απόλυτη προστασία και συνεπώς ακόμη και με αντηλιακό θα πρέπει κανείς να εκτίθεται με σύνεση στον ήλιο. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες έχουν τη δυνατότητα να διαπερνούν τα σύννεφα και συνεπώς ακόμη και με συννεφιά, χειμώνα-καλοκαίρι, τα αντηλιακό είναι απαραίτητο.

Θέλεις να επενδύσεις σε ένα αντηλιακό σώματος?

Lancaster

Lancaster Αντηλιακό Σπρέι Σώματος Sport SPF30

Η δροσιστική και αδιάβροχη υφή του παρέχει ολοκληρωμένη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB αλλά και
από τον ιδρώτα.
Χρήση: Ψεκάστε ανά πάσα στιγμή όλο το σώμα.
 
32.00
 
 
 
 
 

L'Oreal Paris

Solar Expertise αντηλιακό λάδι SPF20

Λάδι μαυρίσματος με αντιγηραντική προστασία ενάντια στη φωτογήρανση.
Extra: super καλοκαιρινό άρωμα!

13.12
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Korres

Γιαούρτι αντηλιακό γαλάκτωμα για Πρόσωπο και Σώμα SPF50

Περιέχει βιολογικό εκχύλισμα ενεργής Αλόης, που ενυδατώνει την επιδερμίδα και επιβραδύνει τα σημάδια γήρανσης. Το έλαιο Ελιάς διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έλαιο Καλέντουλας και Χαμομηλιού με απαλυντικές ιδιότητες.
17.95
 
 
 

ROC

Soleil Protexion Haute 50+

Αντηλιακό σώματος για μέγιστη προστασία από τις ακτίνες UV, ειδικά για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Περιέχει στη σύνθεσή του το συστατικό Feverfew, ένα φυσικό συστατικό που ανήκει στην κατηγορία του χαμομηλιού, πολύ γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Το τέλειο προϊόν για επιδερμίδες που βρίσκονται κάτω από
θεραπευτική αγωγή, αισθητικές επεμβάσεις, ακμή ή laser
.
19.60
 

Coppertone

Tropical Blend

Αντηλιακό λάδι με υπέροχο άρωμα καρύδας που μυρίζει καλοκαίρι. Προσφέρει τροπικό μαύρισμα ενώ περιέχει στη σύνθεσή του επιπλέον λάδι Jojoba και βιταμίνη Ε που θρέφουν το δέρμα.

10.00
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hawaiian Tropic

Spray oil

Αντηλιακό λάδι σώματος με δείκτη προστασίας 8SPF. Υπέροχο άρωμα που σε ταξιδεύει σε τροπικές παραλίες.

11.25
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Carroten

Botanicals Suntan Oil

Λάδι μαυρίσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα για το δέρμα συστατικά. Το Botanicals Suntan Oil, από φέτος το καλοκαίρι παίζει σε διπλό ταμπλό: super μαύρισμα – υγιής επιδερμίδα.
•Με jojoba oil complex, που βασίζεται στην ενυδατική δράση του jojoba oil και τις εξαιρετικές περιποιητικές ιδιότητες του brazil nut oil.
•Με φυτικά έλαια καρότου και macadamia που φροντίζουν και διευκολύνουν τη διαδικασία μαυρίσματος.
•Δερματολογικά ελεγμένο/ Ανθεκτικό στο νερό.
 
14.00
 

Νivea

Protect and Bronze Lotion SPF 20

Επαναστατικό προϊόν που επιταχύνει την φυσική διαδικασία μαυρίσματος, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας από τον ήλιο.
Αποτέλεσμα; Διπλάσιο μαύρισμα στον ίδιο χρόνο!

13.71
 
 
 
 
 
 
 

Garnier

Αmbre Solaire Light Touch SPF 20

Aντηλιακό γαλάκτωμα σε spray με super ανάλαφρη υφή που δεν κολλάει στο σώμα. Η σύνθεσή του αντέχει στο νερό.
Plus: σε μορφή τέτοια ώστε να μπορείς να ψεκάσεις ακόμη και στα πιο δύσκολα σημεία, όπως η πλάτη.

13.82
 
 
 
 
 
 

Lancaster

Sunslim Body Programme Celluli Burner Tan Booster SPF30

Είχες φανταστεί ποτέ ότι υπάρχει προϊόν το οποίο μπορεί να σε αδυνατίζει και να σε βοηθά να αποκτήσεις super sexy καλοκαιρινό χρώμα; Κι όμως!
Σε αυτή την ανάλαφρη λοσιόν, το λιποδιαλυτικό σύμπλεγμα Sunshape ενισχύεται από την αποκλειστική τεχνολογία της Lancaster, Smart Vector. Πρόκειται για "έξυπνες" μικροκάψουλες θαλάσσιας προέλευσης που περιέχουν έλαια πράσινου καφέ και ενεργοποιούν τη διαδικασία αδυνατίσματος, ενώ χαιρόμαστε τον ήλιο! Δοκίμασέ το οπωσδήποτε.


29.40
 
Για αντηλιακά προσώπου

Avene

Reflexe Solaire

 Το Reflexe Solaire της Avene είναι το beauty gadget που πρέπει να βάλουμε όλες στην τσέπη μας (αυτή είναι η λογική της συσκευασίας: να έχουμε την αντηλιακή προστασία πάντα μαζί ώστε να ανανεώνουμε όποτε χρειαστεί!). Στα plus συμπεριέλαβε και την τιμή της: κοστίζει €13.60.

13.60
 
 
 
 
 
 

Lancaster

Sun Age Control Μature Skin

Αντηλιακή κρέμα προσώπου για ώριμες επιδερμίδες (50+). Οι κηλίδες και οι δυσχρωμίες που εμφανίζονται από τον ήλιο είναι λιγότερο εμφανείς. Η επιδερμίδα είναι περισσότερο νέα και σφρηγιλή με ένα ομοιόμορφο και λαμπερό χρώμα. Αντηλιακή προστασία και αντιγήρανση σε ένα προϊόν. Τέλειο!
45.90
 
 
 
 

Vichy

Capital Soleil 50+SPF

Νέα αντηλιακή προσώπου, εμπλουτισμένη με υαλουρονικό οξύ που προστατεύει ενάντια στις ρυτίδες και τις καφέ κηλίδες που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο.
16.00
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ROC

Soleil Protexion SPF30 Anti Shine Fluid

Λεπτόρρευστη, μη λιπαρή κρέμα προσώπου που προσφέρει υψηλή αντηλιακή προστασία. Ρυθμίζει τη λιπαρότητα και περιορίζει την υπερβολική γυαλάδα προσφέροντας ματ αποτέλεσμα. Κατάλληλο για νεανικές επιδερμίδες.


16.58
 
 
 
 

Νivea

Light Feeling Daily Face Sun Fluid SPF30

Ελαφρύ υγρό που δίνει μια ματ αίσθηση στην επιδερμίδα λειαίνοντάς την. Απορροφάται πολύ γρήγορα και προστατεύει το πρόσωπο από τις αρνητικές συνέπειες της έκθεσής του στον ήλιο.
9.31
 
 
 
 

Eviol Care

Αντηλιακή και ενυδατική κρέμα προσώπου και ματιών


Η αντηλιακή & ενυδατική
Κρέμα Προσώπου & Ματιών εξασφαλίζει υψηλή προστασία SPF 30 και ταυτόχρονη ενυδάτωση χάριν των φυσικών φίλτρων οξειδίου του Τιτανίου και του εμπλουτισμού της με ειδικά συστατικά όπως, Υαλουρονικό Οξύ, GinkgoBiloba άμυλο και Μανόλια.
Είναι κατάλληλη για την πολη το βουνο και την θάλασσα.
25.00
 

Castalia

Dermopur CRÈME SOLAIRΕ SPF 30

Ειδικά σχεδιασμένα για την ελαχιστοποίηση εμφάνισης αλλεργίας, μη φαγεσωρογόνα, με φυσική σμηγματορύθμιση και δερματολογικά ελεγμένα,  τα νέα προϊόντα Dermopur έχουν διπλή δράση: Καταπολεμούν την ακμή ενώ, παράλληλα, προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία μέσω της μοναδικής ελαφριάς, μη λιπαρής σύνθεσής τους. Οι νέες κρέμες Dermopur της CASTALIA δεν έχουν parabens και είναι ανθεκτικές στο νερό.
18.00
 

ROC

Soleil Protexion Anti-Age SPF50+

Αντηλιακή κρέμα προσώπου για ώριμες επιδερμίδες με σκούρες κηλίδες. Περιέχει στη σύνθεσή του το ενεργό συστατικό soya actif που βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής και μεταφοράς της μελανίνης προσφέροντας πρόληψη από τις σκούρες κηλίδες.


17.59
 
 
 
 
 

Hawaiian Tropic

Sensitive Face Sun Lotion

Με δείκτη προστασίας 30SPF που προστατεύει το πρόσωπο από τις υπεριώδεις ακτίνες UV και την φωτογήρανση. Plus: η απαλή υφή του που επιτρέπει στους πόρους να αναπνέουν ελεύθερα, χωρίς να βαραίνει το πρόσωπο.
13.43
 
 
 
 
 

Clinique

SPF 30 Face Cream

Η σειρά Clinique Sun με τη νέα, αποκλειστική τεχνολογία SolarSmartTM προσφέρει τώρα ολοκληρωμένη άμυνα από τις επιβλαβείς υπεριώδεις (UV) ακτίνες με αναλογία 3:1, όπου η προστασία UVB είναι αναλογικά τριπλάσια από την προστασία UVA.  Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Η αναλογία 3:1 είναι σημαντική γιατί διασφαλίζει ότι τα προϊόντα περιέχουν επαρκή προστασία από τις ακτίνες UVA.  Οι συνθέσεις με την Τεχνολογία SolarSmart™ της Clinique περιέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό φωτοσταθερών αντηλιακών φίλτρων, που είναι μελετημένα ώστε να βοηθούν το δέρμα να αμύνεται στις επιθέσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας.
23.90
 

Frezyderm

Frezyderm Active Block SPF 25

 
Αντιγηραντική και αντιηλιακή κρέμα ημέρας

17% ενίσχυση επιδερμικών κυττάρων.

Ενδείξεις:
Αντιγηραντική, αντιηλιακή, ενυδατική προστασία
Πρόσωπο – λαιμός
Για όλες τις ηλικίες.

Δράση - Ενεργά Συστατικά:
• προστασία από την φωτογήρανση (Sunfilters)
• μείωση ρυτίδων (Tripeptide)
• ενεργοποίηση γονιδίων νεότητας (Oryza sativa).
 
24.08
 
 
 

Vichy

Capital Soleil Stick 50+SPF

Αντηλιακό stick προσώπου με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας που προστατεύει από την φωτογήρανση και την δημιουργία κηλίδων.
Χρησιμοποίησέ το αφειδώς και κάτω από τα μάτια!

10.45
 
 






Καλές βουτιές!




tlife.gr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...