Tuesday, June 28, 2011

The Carblover’s Diet

Σύμφωνα με το best seller βιβλίο, οι υδατάνθρακες είναι-τελικά- φίλοι σου!


Για εσένα που ζωή χωρίς spaghetti, ψωμί, pizza και πατάτα δεν υφίσταται, υπάρχει πλέον μια δίαιτα που όχι μόνο δεν σου στερεί τους πολυαγαπημένους σου υδατάνθρακες αλλά υπόσχεται ότι μπορούν να σε αδυνατίσουν! Εμείς διαβάσαμε, ρωτήσαμε και μάθαμε όλα τα υπέρ και τα κατά της.


Το βιβλίο The Carblover's diet είναι δημιούργημα δύο συντακτών του αμερικάνικου περιοδικού Health, της Ellen Kunes και του Food Editor Frances Largeman, το οποίο πλέον έχει γίνει bestseller των New York Times. Όπως ισχυρίζονται λοιπόν οι συγγραφείς, έρευνες του κέντρου επιστημών υγείας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο αλλά και μιας ομάδας διεθνών ερευνητών ανακάλυψε πως τρώγοντας τους σωστούς υδατάνθρακες αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να μείνεις αδύνατος, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο περί επικίνδυνων για την σιλουέτα μας υδατανθράκων που ίσχυε εδώ και 25 χρόνια. Επιπλέον, στο επίσημο site της δίαιτας υπάρχουν  και οι μαρτυρίες γυναικών που την δοκίμασαν και είδαν το σώμα τους να αλλάζει δραματικά.

Η φιλοσοφία πίσω από την δίαιτα
Ξέχνα τις στερήσεις και την αποκλειστική διατροφή με πρωτεΐνη. Η The Carblover's diet επικεντρώνεται σε αυτό που λέει το όνομα της, στους υδατάνθρακες και πιο συγκεκριμένα σε τροφές με το λεγόμενο Resistant starch (ανθεκτικό άμυλο). Ιδιότητά του, να μην απορροφάται μέσα από την κυκλοφορία του αίματος στο μικρό έντερο όπως οι άλλες τροφές αλλά να δημιουργεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα συρρικνώνοντας κυριολεκτικά τα λιπώδη κύτταρα –ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνοντας τις καύσεις και την μυϊκή μάζα, ελέγχοντας τις λιγούρες και δημιουργώντας την αίσθηση του κορεσμού.


Οι τροφές κλειδιά:
Οι πράσινες μπανάνες είναι ένα από τα πλέον βασικά συστατικά που θα δεις να κυριαρχεί στις περισσότερες συνταγές.
Η βρώμη
Όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβύθια και οι γίγαντες
Η πατάτα
Το γιαούρτι και το πράσινο τσάι συνδυασμένο με εσπεριδοειδή
Στόχος
Να λαμβάνεις 1γραμ. σε κάθε γεύμα από τις συγκεκριμένες αμυλούχες τροφές με κατώτερο όριο τα 10γραμ. ημερησίως. Δηλαδή, πρέπει αυτές οι τροφές στα κυρίως γεύματά σου να αποτελούν το ¼ του πιάτου σου και τα υπόλοιπα να είναι άπαχο κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και φρούτα.

Το πρόγραμμα
Η διατροφή που προτείνει το βιβλίο -και έχει διαμορφωθεί από 2 τοπ διατροφολόγους -ξεκινά με ένα 7ήμερο πρόγραμμα το λεγόμενο CarbLover’s Kickstart Plan, όπου απαγορεύονται τα γλυκά, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά. Συνεχίζει με ένα πρόγραμμα 21 ημερών, το CarbLover’s Immersion Plan, όπου οι επιλογές των γευμάτων είναι περισσότερες ενώ επιτρέπεται και ένα επιδόρπιο και ολοκληρώνεται με ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που λέγεται Becoming a Carblover for Life. Το βιβλίο περιλαμβάνει συνταγές, μικρές γλυκές επιβραβεύσεις που επιτρέπονται αλλά και πολλά διατροφικά tips.

Όμως, επειδή η Carblover's Diet μας ακούγεται too good to be true, ζητήσαμε από τον διατροφολόγο Γιώργο Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk) να μας αναλύσει τα θετικά και τα αρνητικά της. Ιδού τι μάθαμε:

Τα θετικά
Ας μην ξεχνάμε ότι οι υδατάνθρακες αποτελούν τη βάση της διατροφής μας. Και πολύ σωστά πρέπει να τους καταναλώνουμε και όχι να τους αποφεύγουμε όπως συνηθίζεται. Αν δούμε τη διατροφική πυραμίδα θα καταλάβουμε ότι η βάση της είναι υδατάνθρακες. Και ακολουθώντας το μοντέλο του πιάτου βλέπουμε ότι όντως το ¼ του πιάτου πρέπει να καλύπτεται από υδατάνθρακες. Οι τροφές πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο- ή αλλιώς σύμπλοκοι υδατάνθρακες- συμβάλλουν σημαντικά στην αίσθηση κορεσμού και μειώνουν την πείνα. Χαρακτηρίζονται από αργή απελευθέρωση σακχάρων στο αίμα με αποτέλεσμα να ακολουθούνται από μια ομαλή καμπύλη γλυκόζης – ινσουλίνης και κατ' επέκταση ένα ρυθμισμένο μεταβολικό ρυθμό. Επίσης αν κοιτάξουμε προσεχτικά θα δούμε ότι τα τρόφιμα που περιέχουν τους παραπάνω υδατάνθρακες είναι τρόφιμα πολύ υγιεινά τα οποία μας δίνουν και άλλα διατροφικά στοιχεία όπως φυτικές ίνες, σύμπλεγμα βιταμινών Β, κάποια από αυτά ακόμη και σίδηρο (όπως τα όσπρια και η βρώμη).

Τα αρνητικά
Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα διατροφής όπως το παραπάνω πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει ανθεκτικό άμυλο και που βρίσκεται, γιατί πολύ απλά αν αρχίσουμε και καταναλώνουμε λευκό ψωμί και προϊόντα λευκού κατεργασμένου αλευριού, κάποια στιγμή θα φτάσουμε το σώμα μας σε μια περίσσεια απλού υδατάνθρακα η οποία θα μετατραπεί σε τριγλυκερίδια και φυσικά θα αποθηκευτεί υπό τη μορφή λίπους.
Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι "Carblover's" δεν σημαίνει καταναλώνω μόνο υδατάνθρακες αλλά ότι συμπεριλαμβάνω μία πηγή σύμπλοκου υδατάνθρακα σε κάθε γεύμα μου. Οι μπανάνες, μιας και αναφέρονται πολύ συχνά στην συγκεκριμένη διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αποτελούν μια πολύ καλή πηγή αμύλου και καλίου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι φτάνουμε στα επίπεδα της μονοφαγίας,  δηλαδή να καταναλώνουμε σε περίσσεια και σε καθημερινή βάση το ίδιο τρόφιμο. Όλες οι διατροφικές τάσεις όπως η Atkins, η Dukan, η Carblover's κτλ οι οποίες εκθειάζουν ένα διατροφικό στοιχείο, πάντα εγκυμονούν το κίνδυνο της μονομέρειας και της μη ισορροπημένης διατροφής η οποία τελικά είναι ακριβώς το αντίθετο της υγιεινής διατροφής. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε ένα τύπο διατροφής θα πρέπει να συμβουλευόμαστε το διαιτολόγο και φυσικά το βιβλίο, στο οποίο αναλύεται εκτενώς η φιλοσοφία του συγκεκριμένου τρόπου απώλειας βάρους.

 

stylista.gr



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...