Tuesday, June 28, 2011

Fit στην εγκυμοσύνη!

Μάθαμε τι κάνουν οι διάσημες μέλλουσες μαμάδες και ζητήσαμε από την personal trainer Νίκη Πετρουλάκη να μας πει περισσότερα 
 

Εάν η γυμναστική είναι μέσα στην ζωή σου, σίγουρα δεν θα θέλεις να την απαρνηθείς- και δεν χρειάζεται να το κάνεις- όταν δεχτείς την πολυπόθητη επίσκεψη από τον πελαργό. Το ίδιο ισχύει και για τις παρακάτω σταρ που δεν πτοήθηκαν από την φουσκωμένη κοιλίτσα τους και συνέχισαν ακάθεκτες να κάνουν τη γυμναστική τους, με την βοήθεια εξειδικευμένων προγραμμάτων αποκλειστικά για εγκύους. Εμείς ρωτήσαμε την personal trainer Νίκη Πετρουλάκη σχετικά με τα οφέλη της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη και σου έχουμε και σχετικό video με την Ελένη Πετρουλάκη. Πρώτα, όμως, μια βόλτα από το Hollywood.


Η Υoga είναι hot (και στην εγκυμοσύνη)
Περιμένοντας το τρίτο της παιδί, η γνωστή ηθοποιός Tori Spelling φροντίζει να κάνει prenatal yoga στο σπίτι της, μιας και την βοηθάει στο να βελτιώσει την ισορροπία της, να έχει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος αλλά και να χαλαρώνει μέσα από τις αναπνοές. Τα αποτελέσματα φαίνονται στο όμορφο κορμί που διατηρεί ακόμα και ως προχωρημένη εγκυμονούσα.  Άλλη μια ηθοποιός που έβαλε την prenatal yoga στην ζωή της μόλις έμαθε τα ευχάριστα νέα είναι η January Jones, η οποία έχει δηλώσει σχετικά: «Κάνω prenatal yoga. Μόλις ξεκίνησα τα μαθήματα, οπότε θα δούμε πώς θα πάει» ενώ ελπίζει να επιστρέψει στην yoga αμέσως μόλις γεννήσει.  Fan της συγκεκριμένης γυμναστικής είναι και η ηθοποιός Alyssa Milano, η οποία ακόμα και τώρα που βρίσκεται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, αναμένοντας από στιγμή σε στιγμή τη γέννηση του γιού της,  φροντίζει να επισκέπτεται το γυμναστήριο που βρίσκεται κοντά στο σπίτι της στο Calabasas, της Καλιφόρνια.

Όμως και οι σταρ της ελληνικής showbiz φρόντισαν να παραμείνουν δραστήριες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και μας αποκάλυψαν το είδος γυμναστικής που ακολούθησαν:
Η Ναταλία Δραγούμη ασχολιόταν ανέκαθεν με τα αθλήματα για αυτό και όταν έμεινε έγκυος το πρώτο της παιδί επέλεξε να ξεκινήσει την κολύμβηση μετά την παρότρυνση και συμβουλή του γυναικολόγου της:«Επέλεξα την κολύμβηση γιατί δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και θεωρείται πολύ καλή γυμναστική για την εγκυμοσύνη. Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη έκανα καθημερινά περίπου 1 ½ -2 χιλιόμετρα την φορά. Με βοήθησε πολύ κυρίως στο να χάσω τα κιλά πιο εύκολα μετά γιατί είχα πάρει 25 κιλά. Τα έχασα σε 2-3 μήνες και πιστεύω ότι σε αυτό σίγουρα μέτρησε το ότι έκανα κολύμπι. Με βοήθησε όμως και ψυχολογικά γιατί είχα μάθει να δουλεύω πάντα και σε εκείνη την φάση που είχα σταματήσει ήταν ένας τρόπος απασχόλησης που με έκανε να αισθάνομαι ότι κάνω κάτι.»
Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους αγαπάει πολύ την Pilates και, ακόμα και σήμερα, φροντίζει να κάνει μαθήματα αρκετές φορές μες την εβδομάδα. Όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί αποφάσισε να το συνεχίσει υπό την καθοδήγηση και πάλι του personal trainer της: «Άρχισα να κάνω από τον 3 μήνα και συνέχισα μέχρι με τον 8ο μήνα. Έκανα 2-3 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα την φορά. Σαφώς και με βοήθησε να διατηρηθώ αφού είχα πάρει 25 κιλά τα οποία και έχασα πολύ γρήγορα, όμως ήταν περισσότερο η ψυχολογική στήριξη που μου έδινε μιας και είχα κάποια θέματα με την σπονδυλική μου στήλη.»
Η Ελένη Πετρουλάκη γυμνάζεται όλη της την ζωή οπότε είναι απόλυτα φυσιολογικό να συνεχίσει να το κάνει και στις 3 εγκυμοσύνες της όπου είχε πάρει 18 κιλά στην πρώτη, 19 κιλά στην δεύτερη και 13 κιλά στην τρίτη: «Έκανα 3 φορές την εβδομάδα yoga και άσκηση με βαράκια, για 40 λεπτά και μέχρι τον 9ο μήνα. Η άσκηση με βοήθησε πολύ στους πόνους που είχα στην μέση μου γιατί τους μείωσε, ενώ γενικά συνέβαλε ώστε να μην πάρω πολύ βάρος ειδικά στην τελευταία εγκυμοσύνη. Παράλληλα μου ανέβαζε την διάθεση γιατί ένιωθα ότι κάνω κάτι και δεν αφήνω το σώμα μου.»


Η personal trainer του Asana, Νίκη Πετρουλάκη, απαντάει σε απορίες σχετικά με την γυμναστική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μπορώ να ξεκινήσω να γυμνάζομαι στην εγκυμοσύνη;
Δεν έχει σημασία εάν γυμναζόσουν πριν ή όχι, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν κάνεις υπερβολικά πράγματα. Πάντα ακολουθείς αυτά που σου λέει ο γυναικολόγος σου και κάποιος ειδικευμένος trainer. Είναι σημαντικό να καταλάβεις πως η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια.

Πότε μπορώ να ξεκινήσω και μέχρι πότε μπορώ να κάνω;
Μετά το πρώτο 3μηνο της κυήσεως και αφού έχει δεις την αυχενική διαφάνεια μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας καθημερινά 30 λεπτά με 1 ώρα και να συνεχίσεις μέχρι και την μέρα πριν γεννήσεις, εφόσον όλα είναι φυσιολογικά και νιώθεις εσύ καλά.

Ποια είναι η κατάλληλη γυμναστική;
Προτείνουμε ασκήσεις σταθεροποίησης του κορμού, οι οποίες είναι σημαντικές ειδικά όσο αυξάνονται τα κιλά και αλλάζει το βάρος του σώματος. Συνδυασμένες με yoga, διατάσεις για ξεκούραση και ασκήσεις ενδυνάμωσης στην περιοχή της λεκάνης και της πύελο. Επίσης κατάλληλη είναι και η γυμναστική στο νερό.

Πώς και που βοηθάει η άσκηση;
Σε κάνει να νιώθεις καλύτερα ψυχολογικά γιατί η γυμναστική λειτουργεί ως παυσίπονο ανεβάζοντας τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο. Σου φέρνεια ευεξία σε κάνει να νιώθεις πιο δυνατή ενώ συμβάλλει στο να επανέρθεις πιο γρήγορα στα φυσιολογικά σου κιλά μετά την γέννα.  Επίσης σε μια φυσιολογική γέννα βοηθάει στο να επανέρχεται πολύ πιο εύκολα η περιοχή της πύελο και να βελτιωθεί η χαλάρωση, ενώ μέσα από την yoga μαθαίνεις να κάνεις ασκήσεις αναπνοών και να συγκεντρώνεσαι στον τοκετό.

Πότε η γυμναστική είναι απαγορευτική;
Απαγορεύεται όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα που αναγκάζει μια γυναίκα να μείνει στο κρεβάτι όπως όταν συμβαίνει στην  αποκόλληση της μήτρας, όπου και απαιτείται ακινησία. Αντίθετα  στα μυοσκελετικά προβλήματα μπορεί και να βοηθήσει γιατί μειώνει τους πόνους.

Εάν είσαι και εσύ mom- to- be γυμνάσου εδώ παρέα με την Ελένη Πετρουλάκη στο διαδικτυακό κανάλι της AsanaTV.


stylista.gr


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...