Thursday, July 14, 2011

Τη δροσιά του να'χεις! Αλήθειες και μύθοι για το νερό

Όποια διατροφή και αν ακολουθείς, δεν υπάρχει περίπτωση να μην περιλαμβάνει τον εξής βασικό κανόνα: να πίνεις πολύ νερό! Όμως, πόσο πολύ είναι το "πολύ";
Μήπως, όσο περισσότερο νερό πίνουμε τόσο πιο εύκολα χάνουμε βάρος; Και τι να προτιμήσουμε: μεταλλικό ή βρύσης; Τώρα που ο καιρός το... τραβάει, αποφασίσαμε να λύσουμε όλες μας τις απορίες, με τη βοήθεια του διατροφολόγου Γιώργου Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk)
Ιδού τι μάθαμε:

Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό
Αλήθεια και Μύθος.
Tα 8 ποτήρια αντιστοιχούν σε 1600ml, μια ποσότητα νερού η οποία δεν είναι απαραίτητη για όλους. Όταν αναφερόμαστε στην καθημερινή πρόσληψη υγρών, εννοούμε τη συνολική κατανάλωση υγρών (φαγητό, χυμούς, ποτά, αναψυκτικά, ροφήματα ΚΑΙ νερό). Η απαιτούμενη πρόσληψη υγρών υπολογίζεται βάσει ύψους και συγκεκριμένα, ένα ml υγρών ανά εκατοστό σωματικού ύψους. Πολύ απλά, λοιπόν, ένας άνθρωπος με ύψος 1.80 χρειάζεται 1800ml υγρών ημερησίως το ελάχιστο. Από τα οποία το 60-70% τουλάχιστον είναι καλό να προέρχεται από νερό. Άρα το «πρέπει να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό ημερησίως» δεν είναι κανόνας αλλά φυσικά και είναι προς όφελός μας να καταναλώνουμε όσο το δυνατό περισσότερο νερό, ειδικά τους ζεστούς μήνες.


Η κατανάλωση καφέ τελικά συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού
Μύθος
. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καφεΐνη αυξάνει τη διούρηση. Ένα φλιτζάνι καφέ θα μας δώσει περίπου το ½ του σε ωφέλιμα υγρά. Το ίδιο ισχύει και με το αλκοόλ.

Εάν πίνω πολύ νερό θα χάσω  περισσότερα κιλά
Μύθος
. Το νερό είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα όλων των έμβιων όντων και αυτό γιατί το στοιχείο του νερού (οξυγόνο / υδρογόνο) βρίσκεται σε όλους τους ιστούς του σώματός μας και λαμβάνει μέρος σε πολλές βιολογικές διαδικασίες αλλά σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με την απώλεια βάρους. Δεν έχει να προσφέρει σε αυτό που αποκαλούμε θερμιδικό ισοζύγιο του σώματος έτσι ώστε να το μετατρέψει σε αρνητικό και να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Πρέπει να πίνω νερό πριν νιώσω το αίσθημα της δίψας
Αλήθεια
. Θα μπορούσαμε πολύ απλά να πούμε ότι ο μηχανισμός της δίψας είναι στην ουσία η έκφραση του οργανισμού ότι είναι είδη αφυδατωμένος. Στην βιολογική βάση του σώματος, η αίσθηση της δίψας ξεκινάει από τη στιγμή που το κύτταρο έχει αφυδατωθεί, το νάτριο έχει αρχίσει να πέφτει και συγκεκριμένες ορμόνες από τον εγκέφαλο έχουν ενεργοποιηθεί. Σκεφτείτε πολύ απλά ότι όταν νιώθουμε ξηρό το στόμα ή το λαιμό μας δεν αρκεί μια τσίχλα που προάγει την παραγωγή σάλιου για να ξεδιψάσουμε. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι η δίψα έχει άμεση σύνδεση με την αφυδάτωση σε κυτταρικό επίπεδο.

Μπορώ να πιω πολλά λίτρα νερό σε μικρό χρονικό περιθώριο, χωρίς συνέπειες
Μύθος
. Οτιδήποτε  γίνεται σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να βλάψει τον οργανισμό. Έχουν αναφερθεί περιστατικά με δυσφορία μετά από υπερβολική και απότομη κατανάλωση νερού σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως έχει να κάνει με μια απότομη πτώση του νατρίου στο αίμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μια διαταραγμένη λειτουργία του εγκεφάλου και πολύ πιθανό της καρδιάς, η οποία συνοδεύεται από πονοκεφάλους, ναυτία, σύγχυση. Είναι κάτι σπάνιο και συνήθως μπορεί να συμβεί σε αθλητές και βρέφη.


Με το να πίνω κρύο νερό αντί για ζεστό δεν θα κάψω περισσότερο λίπος
Μύθος.
Η καύση και η ενεργοποίηση του λιπώδους ιστού δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση και, φυσικά, με τη θερμοκρασία του νερού!

Υπάρχει διαφορά στην ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, με το επιτραπέζιο και το μεταλλικό
Αλήθεια και Μύθος
. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Το εμφιαλωμένο νερό κανονικά πρέπει να είναι απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα, βακτήρια και υπερχλωρίωση. Και έτσι είναι συνήθως. Από την άλλη, η ποιότητα του νερού της βρύσης επηρεάζεται έντονα από την κατάσταση των σωληνώσεων του συστήματος ύδρευσης και την τοποθεσία. Δυστυχώς ενώ στην  Ελλάδα έχουμε πολύ «καλό» νερό από πλευρά τοποθεσίας, στην Αθήνα υπάρχει πιθανότητα να επιμολύνεται το νερό με κάποια μέταλλα λόγω των παλιών σωληνώσεων. Επίσης η αυξημένη ζήτηση λόγω της πυκνής κατοίκησης της πόλης ωθεί προς την έντονη χλωρίωση. Παρόλα αυτά, όμως, δεν μπορούμε να πούμε ότι το νερό της πόλης μας δεν είναι πόσιμο από της στιγμή που το επιβεβαιώνει το Χημείο του Κράτους. Ακόμη ένα παράδειγμα βρίσκεται στη επαρχία όπου υπάρχει αυξημένη καλλιέργεια πολύ πιθανόν τα φάρμακα μετά από την αλόγιστη χρήση έχουν συσσωρευτεί και στο χώμα και μπορεί να περάσουν στον υδάτινο ορίζοντα του εδάφους. Όσον αφορά το εμφιαλωμένο νερό, μπορεί να παράγεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές αλλά στη συντήρησή του μπορεί να γίνουν ανθρώπινα λάθη όπως την έκθεση των πλαστικών μπουκαλιών στον ήλιο με αποτέλεσμα να πολυμερίζεται το πλαστικό και πολύ πιθανό να  περνάνε ορισμένες ουσίες στο νερό. Προς το παρόν δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει οδηγία για το αν πρέπει αν καταναλώνουμε νερό της βρύσης ή εμφιαλωμένο.

Μπορώ να συμπληρώσω την ενυδάτωση του οργανισμού με στερεά τροφή
Αλήθεια. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, το αγγούρι και τα καρπούζια αποτελούν πολύ καλές πηγές ενυδάτωσης.



stylista.gr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...