Wednesday, July 6, 2011

Η haute couture συλλογή του οίκου Dior

Ή πώς ένα show αντανακλά την κατάσταση που επικρατεί σε έναν οίκο



Μετά από 15 χρόνια με τον John Galliano επικεφαλής, η πρώτη, πολύ- αναμενόμενη couture συλλογή του ιστορικού οίκου παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Παρίσι.



Ο Bill Gaytten, ο άνθρωπος που ανέλαβε τα καθήκοντα του διευθυντή δημιουργικού του οίκου John Galliano ήταν αυτός που υποκλίθηκε στο τέλος του show, πυροδοτώντας τις φήμες που ήθελαν τον ίδιο να αναλαμβάνει και τον οίκο Dior (ευτυχώς, αυτό το ενδεχόμενο διαψεύστηκε αμέσως μετά το τέλος του show από τον ίδιο τον οίκο). Μαζί του, στο catwalk παρουσιάστηκε και η Susanna Venegas, η πρώτη βοηθός της σχεδιαστικής ομάδας. Στο show αποδείχτηκε ότι το catwalk μπορεί να είναι, για έναν οίκο, το αντίστοιχο με τον καναπέ του ψυχαναλυτή, αφού η αμηχανία, καθώς και η έλλειψη σχεδιαστικής ηγεσίας, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στις δημιουργίες.


Η συλλογή που παρουσιάστηκε στο Musée Rodin του Παρισιού, με αναφορές σε αρχιτεκτονικές δημιουργίες (μόνο έτσι εξηγούνται οι κύβοι και οι μπάλες στα κεφάλια των μοντέλων), ήταν ένα συνονθύλευμα τάσεων και δημιουργών, χωρίς σαφή σκοπό. Όλα έδιναν την αίσθηση ότι ο κάθε εργαζόμενος στο studio του οίκου αφέθηκε να πειραματιστεί με την φαντασία του, χωρίς κανένας να δώσει συγκεκριμένη κατεύθυνση ή διευκρινήσεις. Τα μοντέλα περπάτησαν φορώντας πολύχρωμα τζάκετ με πλισέ φούστες των οποίων τα πατρόν κόπηκαν σε αντίθεση με τα prints των υφασμάτων. Η χρωματική παλέτα ήταν πλούσια, με το τυρκουάζ να είναι ο πρωταγωνιστής του show, ενώ παρουσιάστηκαν και μεταξωτά φορέματα σε μεταλλικούς τόνους. Το αψεγάδιαστο στυλ του οίκου Dior δεν ήταν εμφανές παντού. Κάποια μακριά φορέματα από μετάξι ζωγραφισμένο στο χέρι έδειχναν αρκετά σύγχρονα, αλλά τα ρούχα θύμιζαν, κυρίως, υπερβολικά απαστράπτοντα κοστούμια.



Μετά τον θάνατο του Christian Dior, τον οίκο έχουν αναλάβει –μέχρι σήμερα- τέσσερις ταλαντούχοι σχεδιαστές: ο Yves Saint Laurent, ο Marc Bohan, ο Gianfranco Ferré και ο John Galliano. Ο τελευταίος μπορεί, τον περασμένο Χειμώνα, να απογοήτευσε πολύ κόσμο, αλλά θα ήταν άδικο να μην αναγνωριστούν, από τους επικεφαλής του οίκου, το αστείρευτο ταλέντο και η σπάνια ματιά του. Αν ο οίκος Christian Dior θέλει να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Γαλλίας (που –μέχρι στιγμής- σίγουρα αποτελεί), τότε αυτό που πρέπει να κάνει θα είναι να βρει έναν σχεδιαστή με το δικό του όραμα και την δική του αισθητική, την οποία θα είναι σε θέση να εξελίσσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, Και, αυτό που θα οφείλει να κάνει, άπαξ και βρεθεί ο σχεδιαστής, θα είναι να τον αφήσει να κάνει καλά την δουλειά του, στηρίζοντάς τον 100%.




stylista.gr

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...