Tuesday, August 30, 2011

Alkaline diet:Σου γεμίζει τις «μπαταρίες» και χάνεις κιλά

Η νέα διατροφική μανία του Hollywood


Είναι η αγαπημένη δίαιτα της Kirsten Dunst και της Gwyneth Paltrow ενώ λέγεται πως έχει αποκτήσει πιο πολλούς φανατικούς οπαδούς και από την αγαπημένη των celebrities, South Beach diet.  Όσοι την έχουν εφαρμόσει μιλούν για μια σίγουρη πηγή ενέργειας και την ίδια ώρα για τον τέλειο τρόπο να χάσεις τα περιττά κιλά. Τι είναι όμως η Alkaline diet; Να της δώσουμε μια ευκαιρία ή απλώς να την προσπεράσουμε; Ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk ) επιχειρηματολογεί σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να ακολουθήσεις αυτή τη νέα διατροφική τάση. Η απόφαση είναι όλη δική σου!


Ποιες τροφές προτείνει και ποιες απαγορεύει
Η λογική της είναι απλή, αλλά όπως φαίνεται, αποδοτική. Όπως πιθανόν θα κατάλαβες από το όνομά της, η Alkaline προτείνει αλκαλικές τροφές που αποτελούνται από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καρπούς και σπόρους, έχοντας τον χαρακτήρα της ωμοφαγίας. Από την άλλη, σου απαγορεύει τις λεγόμενες όξινες τροφές όπως είναι τα γλυκά, τα αβγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Η φιλοσοφία της
Ο διατροφολόγος μάς την εξηγεί: «Η Alkaline diet αποτελεί μια διατροφική τάση η οποία ως αρχή έχει την γενικότερη ισορροπία του ανθρώπινου οργανισμού με βασικό γνώμονα τη διατήρηση της σωστής οξύτητας του αίματος μέσω της διατροφής. Το αίμα έχει, και πρέπει να έχει, ένα ουδέτερο προς αλκαλικό Ph έτσι ώστε να υπάρχει βιωσιμότητα των ανθρώπινων κυττάρων. Η Alkaline υποστηρίζει ότι το σωστό Ph του αίματος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις τροφές που καταναλώνουμε όταν αυτές είναι αλκαλικές, δηλαδή έχουν μία οξύτητα 7,5 περίπου. Επίσης η συγκεκριμένη δίαιτα υποστηρίζει ότι οι όξινες τροφές συνδυάζονται με μία υψηλότερη οξύτητα του αίματος (δηλαδή κάτω από 7) η οποία έχει συνδυαστεί με αρκετές χρόνιες εκφυλιστικές νόσους όπως την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως η κατανάλωση όξινων τροφών έχει συνδυαστεί με κόπωση, νευρικότητα, κράμπες και εντερικές διαταραχές».

Τα θετικά της
«Η Alkaline προάγει μόνο υγιεινά τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ολικής αλέσεως δημητριακά, όσπρια, ελαιόλαδο και λάδι από avocado. Παράλληλα μειώνει τουλάχιστον στο 20% την καθημερινή κατανάλωση των όξινων τροφών δηλαδή του κρέατος, των γαλακτοκομικών, των μαγειρεμένων λαχανικών και φρούτων, των κατεργασμένων υδατανθράκων (δηλαδή λευκή ζάχαρη, αναψυκτικά και λευκό αλεύρι - σιτηρά). Και φυσικά τονίζει την κατανάλωση περίπου 8 ποτηριών νερού ημερησίως.


Οι τροφές που προάγει η Alkaline diet περιέχουν πληθώρα διατροφικών στοιχείων, αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών τα οποία συνάδουν με την υγεία και την προστασία του οργανισμού μας από την καθημερινή οξείδωση, τη βασική αιτία για τον καρκίνο, την καρδιαγγειακή νόσο καθώς και νευρικών νόσων όπως οι Alzheimer και Parkinson. Συνεπώς, τα ευεργετικά αποτελέσματα της Alkaline δεν βασίζονται μόνο στην οξύτητα των τροφών αλλά στη γενικότερη διατροφική τους αξία. Επίσης, οι τροφές της Alkaline είναι σαφώς πιο χαμηλές σε θερμίδες σε σχέση με τα περισσότερο όξινα κρέας και γαλακτοκομικά, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην απώλεια κιλών αλλά και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Φυσικά, πριν ακολουθήσει κάποιος την αλκαλική διατροφή καλό είναι να συμβουλευτεί τον διατροφολόγο του έτσι ώστε να επιλέξει μια πληθώρα αλκαλικών τροφών χωρίς να υποπέσει σε διατροφική μονομέρεια».

Τα αρνητικά της
"Καταρχάς, στερείται πληθώρας επιστημονικού ευρήματος αφού λίγες είναι οι έρευνες που έχουν γίνει αποκλειστικά για τα αποτελέσματα της Alkaline diet. Από την άλλη, αρκετές είναι εκείνες που έχουν ασχοληθεί με τις επιδράσεις ενός όξινου περιβάλλοντος σε κυτταρικό επίπεδο, που όντως δείχνουν ότι το όξινο περιβάλλον (αίμα) μπορεί να προάγει την οξείδωση και την καρκινογένεση. Ελάχιστες όμως είναι οι έρευνες που υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να μετατρέψει το όξινο περιβάλλον του κυττάρου σε αλκαλικό και να προκαλέσει μια τέτοια αλλαγή που θα θεραπεύσει τα προσβεβλημένα κύτταρα".

Επίσης, εάν δούμε την Αlkaline diet ως διατροφικό τρόπο ζωής, στερείται διατροφικής ποικιλίας. Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη προσκόλληση στην Alkaline diet μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σημαντικών στοιχειών όπως των Ω3 – Ω6 λιπαρών οξέων λόγω της έλλειψης ψαρικών, τα οποία όμως αποτελούν βασικά μικροστοιχεία της καθημερινής διατροφής μας και έχουν συνδυαστεί με το μηχανισμό της φλεγμονής. Τέλος, δεν μπορούν να ακολουθήσουν όλοι την Alkaline diet. Για παράδειγμα, οι νεφροπαθείς δεν επιτρέπεται να ακολουθήσουν την αλκαλική διατροφή γιατί είναι υψηλή σε άλατα φωσφόρου και καλίου που επιβαρύνουν το φορτίο των νεφρών».

Και η spa εκδοχή της
Παρά τα αρνητικά της στοιχεία, το ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη διατροφή είναι μεγάλο και συνδέεται άμεσα με το γενικότερο lifestyle το ατόμου που την εφαρμόζει. Έτσι στην Βρετανία ήδη έχουν δημιουργηθεί ειδικά spa και κέντρα θεραπειών που εφαρμόζουν μαθήματα Αlkalizing yoga. Το διαφορετικό σε αυτές τις συνεδρίες είναι πως υπάρχουν μηχανές ιονισμού στο χώρο, κάνοντας έτσι τον αέρα πιο καθαρό, δροσερό και ελαφρύ ώστε οι yogis να επωφελούνται από τις αναπνοές που κάνουν. Σαν ένα μάθημα yoga, δηλαδή, πάνω σε ένα ψηλό βουνό ή λόφο!

stylista.gr


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...