Saturday, August 27, 2011

Τελικά, τα light προϊόντα αδυνατίζουν;

Όλη η αλήθεια πίσω από 5 διατροφικούς μύθους..


Καθημερινά ανταλλάσσουμε με τις φίλες μας μυστικά διατροφής, μαγικά κόλπα που θα μας κάνουν στο λεπτό... λεπτότερες! Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες ανήκουν στη σφαίρα της μυθολογίας και καλό είναι να τις πιστέψεις όσο πιστεύεις πως για την Τροία ευθύνεται η ωραία Ελένη! Και επειδή η διατροφή είναι ουσιαστικά η υγεία μας, και με την υγεία δεν παίζουμε, ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις (georgioslandis@yahoo.co.uk ) αποκαθηλώνει τους μύθους και αποκαλύπτει τη γυμνή αλήθεια!



"Εάν κόψω τους υδατάνθρακες, θα χάσω κιλά"
Οι υδατάνθρακες αποτελούν το βασικό καύσιμο του σώματος, την πρώτη άμεση πηγή που καταναλώνει το σώμα μας για να επιτελέσει τις καθημερινές ανάγκες. Το τελικό θρεπτικό συστατικό από την πέψη των υδατανθράκων είναι η γλυκόζη, η οποία αποτελεί και κατά κάποιο τρόπο ρυθμιστή του μεταβολισμού. Όσο το σώμα μας λαμβάνει γλυκόζη, ο μεταβολισμός δουλεύει, δηλαδή καίει. Αν, λοιπόν, κόψουμε τους υδατάνθρακες, δηλαδή τη γλυκόζη, στην ουσία ρίχνουμε το μεταβολικό μας ρυθμό. Απλά, τις πρώτες μέρες που το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στην έλλειψη υδατανθράκων, θα κάψει λίγο λίπος στην αρχή, το οποίο και θα μετατρέψει σε γλυκόζη. Όμως, μόλις επέλθει η ομοιόσταση, τότε θα πάψει και η καύση του λίπους, άρα και η απώλεια βάρους. Μην ξεχνάμε ότι το 40% της μεσογειακής διατροφής προέρχεται από μη κατεργασμένους υδατάνθρακες, ενώ το ίδιο βλέπουμε και στη βάση της διατροφικής πυραμίδας αλλά και στο μοντέλο του πιάτου.

"Τα light προϊόντα με αδυνατίζουν"
‘Όχι ακριβώς! Εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι τα light προϊόντα όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά αφορούσαν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, τους διαβητικούς, μιας και η πρώτη τους εφαρμογή ήταν η αφαίρεση ζάχαρης και η αντικατάστασή της με γλυκαντικές ύλες, και μετά ήρθε και η μείωση των κορεσμένων λιπαρών. Τα light προϊόντα στην πορεία προωθήθηκαν στους υπέρβαρους, μιας και η έλλειψη ζάχαρης αλλά και τα χαμηλά λιπαρά έχουν σαν αποτέλεσμα τον συνολικό περιορισμό των θερμίδων. Όμως εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο συνάρτηση ορισμένων τροφίμων αλλά μια ολοκληρωμένη διατροφή που πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων, φρέσκων και στη φυσική τους μορφή (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, ψάρι, αυγά κτλ). Τα light προϊόντα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια να χάσει κάποιος βάρος όταν συμπληρώνουν μια ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα οποία φυσικά και θα τα προτείνουμε όταν το άτομο θέλει να χάσει βάρος αλλά ταυτόχρονα έχει και αυξημένα λιπίδια. Επίσης, τα light αναψυκτικά μπορούν να βοηθήσουν στην επιθυμία του ατόμου να καταναλώσει ένα αναψυκτικό, το οποίο όμως δεν θα είναι σχεδόν 90% ζάχαρη. Όμως, σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι αν μπορούμε να συγκρατήσουμε το εαυτό μας και να έχουμε μέτρο, μπορούμε να καταναλώνουμε και τα κανονικά προϊόντα.

"Τα γαλακτοκομικά με παχαίνουν"
Τα γαλακτοκομικά αποτελούν μία ομάδα τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, το οποίο σημαίνει φυσικά πηγή θερμίδων. Όμως, μην ξεχνάμε ότι αποτελούν και σημαντικές πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D, A, σιδήρου και λακτοβάκιλων σημαντικών για την καλή υγεία του εντέρου. Αυτό που θα καθορίσει το εάν παχαίνουν, είναι καθαρά η συχνότητα και η ποσότητα στην κατανάλωσή τους. Η γενικότερη σύσταση είναι πως ένας ενήλικας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως. Σκεφτείτε ότι η μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα ποτήρι γάλα, ένα κεσεδάκι γιαούρτι και 30 γραμμάρια από ένα οποιοδήποτε τυρί. Τέλος, αρκετές έρευνες υποστηρίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας του κοινού γιαουρτιού όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά συμβάλλει και στην προσπάθεια απώλεια βάρους.

"Προσπερνάω γεύματα ή τρώω λιγότερο για να χάσω κιλά"
Πρώτον, το να προσπερνάμε γεύματα είναι άμεσα συνυφασμένο με την πτώση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο μεταβολισμός χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να δουλεύει, τα οποία και αποδομεί στις πρώτες 3 ώρες μετά την κατανάλωση του γεύματος. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μετά τις 3 ώρες χρειάζεται ένα γεύμα για να φορτίσει με θρεπτικά στοιχεία και να συνεχίσει να δουλεύει στον ίδιο ρυθμό. Να θυμάστε: δεν είναι τόσο η «ταχύτητα» αλλά η σταθερότητα του μεταβολικού ρυθμού που μας ενδιαφέρει. Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα της τροφής, το να τρως λιγότερο φυσικά και σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Όμως, μην ξεχνάμε ότι η ποσότητα της τροφής πρέπει να ανταποκρίνεται στις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού, και δεν ορίζεται με γνώμονα μια τυχαία εκτίμηση. Η συχνότητα και η ποσότητα τροφής μπορεί να γίνει ο καλύτερος σύμμαχος στην απώλεια βάρους, όταν εφαρμόζονται σωστά και με την επίβλεψη του διατροφολόγου. Μην ξεχνάτε ότι πολλά άτομα πάνω στην προσπάθειά τους να χάσουν γρήγορα βάρος πέφτουν σε διατροφικό υποσιτισμό. Ο οποίος ναι μεν μπορεί να συνοδευτεί από απώλεια βάρους αλλά ταυτόχρονα ακολουθείται από σημαντικές ελλείψεις διατροφικών στοιχείων.

"Μπορώ να τρώω όσα προϊόντα ολικής αλέσεως θέλω"
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως αποτελούν βασικό λίθο της υγιεινής διατροφής, παίζουν σημαντικό ρόλο στον κορεσμό, στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος, στην καλή λειτουργία του εντέρου και είναι πηγές πολύτιμων βιταμινών, όπως εκείνες του συμπλέγματος Β. Όμως, μην ξεχνάμε ότι ως υδατάνθρακες που είναι, έχουν και ένα θερμιδικό φορτίο. Έτσι, αν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, η περίσσεια τους μετατρέπεται σε λίπος. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες το πιο πιθανό είναι η υψηλή κατανάλωσή τους να συνοδεύεται από γαστρεντερικές διαταραχές, όπως δυσπεψία και τυμπανισμό.
 

stylista.gr



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...