Thursday, August 18, 2011

Summer Salad Bar: 4 healthy & yummy σαλάτες από τα χεράκια σου!

Μας τις προτείνει ο διατροφολόγος Γιώργος Λάντις


Είναι ελαφριές και πεντανόστιμες: ιδού τέσσερις σαλάτες για κάθε γούστο που στέκονται άνετα στο καλοκαιρινό τραπέζι, αγαπούν τη σιλουέτα σου και κάνουν καλό στον οργανισμό σου. 


Σαλάτα με κρύα ζυμαρικά και καπνιστή πέστροφα
Διαλέξτε ολικής αλέσεως ζυμαρικά, κατά προτίμηση φιογκάκια ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό. Ψιλοκόψτε μία φρέσκια ντομάτα, κόκκινη πιπεριά και αγγούρι. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, στύψτε ½ λεμόνι, 1 κ.γ. βαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα, ψιλοκόψτε δυόσμο και προσθέστε τριμμένο μαύρο πιπέρι. Προσθέστε 100g ψιλοκομμένη καπνιστή πέστροφα. Αφού κρυώσουν τα ζυμαρικά, ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και θα έχετε στο πιάτο σας μία δροσιστική σαλάτα η οποία αποτελεί ένα ισορροπημένο γεύμα.
Σε καλό σου: Οι υδατάνθρακες και οι φυτικές ίνες από τα ολικής αλέσεως ζυμαρικά, η πρωτεΐνη και τα Ω λιπαρά οξέα από το ψάρι και τα καλά λιπαρά από το ελαιόλαδο ενισχύονται από την ντομάτα και την κόκκινη πιπεριά που εμπλουτίζουν τη σαλάτα με αντιοξειδωτικά, και συγκεκριμένα λυκοπένιο και βιταμίνη C (η οποία προέρχεται και από το λεμόνι).

Σαλάτα με ντάκο, βασιλικό, ντομάτα και γαύρο μαρινάτο
Πρόκειται για μια παραλλαγή στη γνωστή κρητική σαλάτα με ντάκο (κριθαροκουλούρα), μόνο που την θέση της μυζήθρας έχει πάρει ο μαριναρισμένος γαύρος. Προσθέστε φρέσκια ντομάτα, κάπαρη, βασιλικό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και έχετε ένα πλήρες, χορταστικό πιάτο.
Σε καλό σου: Τα Ω λιπαρά οξέα του γαύρου συνδυάζονται με τη βιταμίνη Κ και τα φλαβονοειδή του βασιλικού καθώς και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο της ντομάτας. Αυτός ο συνδυασμός συμβάλλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς τα Ω λιπαρά αναστέλλουν τη δημιουργία θρόμβων, το λυκοπένιο της ντομάτας προστατεύει τα τοιχώματα της αρτηρίας και η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη διατήρησης της ελαστικότητας των αγγείων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αρτηριακή πίεση.

Σαλάτα με μαυρομάτικα και γαρίδες
Πολύ απλή η προετοιμασία αυτού του πιάτου: βράζετε τα μαυρομάτικα και σε ένα άλλο μπολ έχετε καθαρίσει τις γαρίδες. Τις μαρινάρετε σε ούζο, πιπέρι και σκόρδο, για ένα τέταρτο και τις ψήνετε σε λίγο ελαιόλαδο μαζί με σκόρδο. Ανακατεύετε τα μαυρομάτικα με τις γαρίδες, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο αλάτι και ελαιόλαδο.
Σε καλό σου: Τα οφέλη των καλοκαιρινών οσπρίων συνδυάζονται με εκείνα των θαλασσινών. Συγκεκριμένα, τα πλούσια σε φυτικές ίνες φασόλια αποτελούν ταυτόχρονα και μια πολύ καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Ενόψει καλοκαιριού και ηλιοθεραπείας, οι γαρίδες θα σας προσφέρουν χαλκό και ψευδάργυρο τα οποία θα προστατέψουν το δέρμα και θα συμβάλλουν στην ανάπλαση της επιδερμίδας. Το σκόρδο, με τις πλούσιες σε θείο ενώσεις του, προστατεύει από το οξειδωτικό stress ενώ προσφέρει και πυριδοξίνης Β6, η οποία αποτελεί βασικό δομικό συστατικό στα περισσότερα μονοπάτια του μεταβολισμού.

Σαλάτα με avocado και κατσικίσιο τυρί
Κόψτε σε φέτες (ή πολτοποιείστε) ένα ώριμο avocado και συνδυάστε το με κατσικίσιο τυρί, ψιλοκομμένη κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά και αγγούρι σε κυβάκια. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, ανακατεμένο με λεμόνι και πιπέρι. Τρώγεται ως σαλάτα αλλά μπορεί να παίξει άνετα και το ρόλο ενός νόστιμου ντιπ με τσιπς λαχανικών ψημένα στο φούρνο, με ελάχιστο ελαιόλαδο.
Σε καλό σου: Το avocado συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση της πληθώρας των αντιοξειδωτικών και της βιταμίνης C που προσφέρουν οι πιπεριές. Επιπλέον, το ολεϊκό και το άλφα λινολεϊκό οξύ του avocado συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας τα συνολικά επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Το κατσικίσιο τυρί, εκτός του ότι αποτελεί την βασική πηγή πρωτεΐνης στη σαλάτα, αυξάνει το περιεχόμενό της σε βιταμίνη D και ασβέστιο (στην απορρόφηση του οποίου βοηθάει το avocado με την βιταμίνη Κ που περιέχει).


stylista.gr


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...